Dobeš: Financování regionální železnice zakotvíme v zákoně

Praha - Ministerstvo dopravy do poloviny roku 2012 připraví zákon o financování regionální železniční dopravy, to tak bude od roku 2013 legislativně zakotveno. V pořadu Partie TV Prima to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Dodal, že pro rok 2012 je zajištěna dotace 2,6 miliardy korun, kterou krajům zaručuje memorandum z roku 2009.

Zákon je podle něj důležitý proto, že memorandum nemusí být od všech považováno za platné. To se ukázalo už v letošním roce. Memorandum, které s krajskými hejtmany podepsala vláda Jana Fischera, napadl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že není právě závazné. Krajům tak hrozilo, že budou muset na financování regionální železnice hledat další peníze ve svých rozpočtech.

Dobeš nicméně dnes slíbil dodatečné peníze pro regionální železnici. „Chybějících 600 milionů korun na příští rok ze slíbené dotace bylo doplněno částkou 300 milionů Kč ze státního rozpočtu, 70 milionů Kč našlo ministerstvo dopravy ve vlastní kapitole, 80 milionů zajistí České dráhy, 50 milionů Kč Správa železniční dopravní cesty a 100 milionů kraje,“ uvedl Dobeš.

Ministr zároveň chválí fungování konkurence na kolejích a už v příštím roce chce pustit nové dopravce taky na další tratě. „Zvýšená konkurence může - a podle mě bude - vytvářet tlak na zvýšení kvality ze strany všech dopravců, takže nejenom národního dopravce Českých drah,“ uvedl.

Asociace krajů ČR a ministerstvo dopravy se dohodly na financování regionálních železnic pro rok 2012 zhruba před měsícem. Příspěvek krajům pro dotování prokazatelné ztráty tak zůstane 2,6 miliardy korun, které krajům zaručilo memorandum podepsané předchozí vládou Jana Fischera. Kalousek pro příští rok navrhoval prostředky krajům snížit o 300 milionů korun. Podle předsedy asociace krajů Michala Haška kraje trvají na státních dotacích v plné výši i v následujících letech.