Česko a Estonsko chtějí prohloubit spolupráci

Praha - České obchodní vztahy s Estonskem jsou v dobré kondici, ale mohly by se ještě prohloubit, řekl dnes estonský premiér Andrus Ansip po jednání se svým českým protějškem Petrem Nečasem. Podle Nečase je pro české exportéry Estonsko zajímavé například v oblasti energetického či dopravního strojírenství nebo ochrany životního prostředí.

Ansip ocenil práci českých stíhacích pilotů, kteří chránili vzdušný prostor nad pobaltskými státy v rámci mise NATO v roce 2009 a příští rok by se do oblasti měli vrátit. Nečas připomněl, že čtyřměsíční turnusy vojenských pilotů jsou plánovány v rámci NATO. „Považujeme za důležité, aby tam bylo jisté sdílení nákladů,“ poznamenal předseda české vlády. Doplnil, že ministři obrany tří pobaltských zemí napsali centrále NATO i svým kolegům dopis, v němž zdůraznili, že jsou připraveni zvýšit podporu, kterou letadlům ze spojeneckých zemí poskytují. „Jsme přesvědčeni, že bude nalezeno trvale udržitelné a rozpočtově odpovědné řešení tak, aby ochrana vzdušného prostoru baltských spojenců byla zajištěna,“ dodal Nečas.

Česko bude do Estonska dodávat autobusy

„Je mi to líto, ale některé trolejbusy od Škody, které jezdí v našem hlavním městě Tallinu, už jsou 25 či 30 let staré,“ poznamenal Ansip s úsměvem. Známé jsou v Estonsku podle něj i autobusy stejné firmy a také osobní škodovky. Připomněl, že Estonsko nedávno podepsalo dohodu s českou částí koncernu Iveco na dodávku 110 meziměstských autobusů Irisbus. Ansip, jehož země je na rozdíl od Česka od počátku letošního roku součástí eurozóny, dnes před novináři zdůraznil, že právě účast v projektu společné měny estonské ekonomice pomohla.

Andrus Ansip, estonský premiér:

„Euro je v Estonsku úspěšný příběh. Odstranilo například obavy zahraničních investorů z možné nestability estonské koruny. Nyní dosáhla země ve třetím čtvrtletí růstu 7,9 procenta HDP a snižuje se nezaměstnanost. Euro udělalo Estonsko velmi atraktivní pro přímé zahraniční investice, podporuje obchod s dalšími zeměmi EU, kam míří přibližně 75 procent našeho exportu.“

Petr Nečas a Andrus Ansip
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK