Chmelaři hlásí úbytek produkce o pětinu

Praha - V Česku se letos urodilo 6 250 tun chmele, což bylo oproti loňské rekordní produkci o pětinu méně, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zhruba 80 procent úrody podle něj směřuje na export. Chmelaři přitom již dříve uvedli, že především díky stagnující výrobě tuzemských pivovarů a rostoucí oblibě levných supermarketových značek piv až jednu pětinu chmele nechají na chmelnicích, protože se ji ani nevyplatí sklízet.

Podle Veselého tuzemské pivovary v letošním roce nakoupily od pěstitelů chmel za 400 milionů korun. Chmel je pro Česko tradiční vývozní komoditou. Nejvýznamnějšími odběrateli jsou dlouhodobě zejména Japonci. Situace s nadúrodou chmele se podle Veselého v Česku opakuje každých 40 let. „V roce 1931, 1971 a 2011 byla obrovská nadúroda chmele,“ podotkl.

Letošní slušná úroda a zejména dobrá úroda z minulých let se podle dřívějších vyjádření chmelařům paradoxně vymstily. Pivovary mají zásoby z loňska a navíc počítaly s lepšími prodeji. Pěstitelé měli dopředu nasmlouvané dodávky na zhruba 5 tisíc tun chmele. Na chmelnicích se už od jara dělala úsporná opatření, která měla nadprodukci zabránit, stejně ale nepomohla. Celková sklizňová plocha českých chmelnic se už na jaře zmenšila na 4 632 hektarů, což je meziročně o 578 hektarů méně.

Sklizeň chmele
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Českým chmelařům dělá starosti především levné pivo z dovozu. „Ty velké řetězce si nechávají vyrábět hlavně v Polsku piva pod vlastní značkou. Dokud to bylo 200 tisíc hektolitrů ročně, bylo to ještě v klidu, ale už je to skoro milion hektolitrů ročně,“ řekl v září jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. „To chmelení, které je tam použito, je mnohem menší, navíc z levných a méně kvalitních chmelů,“ dodal. I proto prý počítá, že produkce chmele v Česku v příštích letech asi sotva poroste.