Stát neumí vybírat daně

Praha – Černý trh připraví státní pokladnu každý rok o miliardy korun. Hospodářská komora odhaduje ztráty na deset miliard korun, ředitelství cel dokonce na třináct miliard. Pokud chce stát vybírat více peněz na spotřebních daních, musí zkrotit černý trh, a ne jen daně zvyšovat, radí Mezinárodní daňové centrum.

V Česku není pašování cigaret a alkoholu či nelegální dovoz nafty ničím výjimečným. Podle obchodníků černému trhu částečně nahrává vláda zvyšováním daní. Mezinárodní daňové centrum jim dává za pravdu. „Pokud chce stát vybírat více peněz, má nejdříve zefektivnit výběr daní. A teprve když toto nepomůže, má přijít na řadu jejich zvyšování,“ říká Elizabeth Allenová z Mezinárodního daňového a investičního centra (ITIC). 

Zvýšení daně z lihu o více než sedm procent se v pokladně odrazilo méně než půlprocentním přírůstkem. Navíc teď unie výrobců a dovozců lihovin odhaduje nelegální trh s alkoholem dokonce až na pětinu.

Jan Novotný, viceprezident Hospodářské komory ČR

„Každá daň má mít nějakou míru, která je společensky únosná a kterou stát potřebuje. Čím je tato daň vyšší, tím vyvolává větší možnosti pro ilegální obchody.“ 

Generální ředitelství cel odhaduje, že každý rok připraví černý trh státní kasu o desetinu spotřebních daní, které by měl stát vybrat. „Největší část z toho tvoří zejména minerální oleje, to znamená daň z pohonných hmot, a daň z cigaret,“ vysvětluje Miroslav Nováček z generálního ředitelství cel ČR. 

Ministerstvo financí vytáhne proti černému trhu nový nástroj, kterým má být jednotné inkasní místo. Mělo by začít fungovat v rámci daňové reformy od roku 2014.