Rating dnes poklesl jak Maďarsku, tak Belgii

Budapešť - Agentura Moody's snížila rating Maďarska ze stupně Baa3 na Ba1, tedy do spekulativního pásma. Analytikům vadí hlavně vysoké zadlužení země. Pochybují navíc o krocích Orbánova kabinetu v oblasti úspor. I kvůli tomu potvrdila agentura negativní výhled, a rating maďarských dluhopisů by tak mohl dál klesat. Jako reakce na snížení úvěrové známky dnes výrazně vzrostly výnosy tamních státních dluhopisů. Řádově o stovky milionů eur už přišly v Maďarsku od ledna banky. Vláda na ně uvalila zvláštní daně a vydala nařízení, které jim pro některé operace určuje nevýhodný směnný kurz. Premiér Viktor Orbán pro maďarské noviny dokonce prohlásil, že jeho vláda skončí éru bankéřů, kteří zruinovali zemi i Evropu. Ztráty se dotýkají hlavně zahraničních vlastníků bank - o pomoc už žádají Evropskou komisi.

„Moody's se domnívá, že dopady těchto faktorů budou mít negativní vliv na finanční sílu vlády a zhorší její schopnost absorbovat šoky,“ uvádí agentura v aktualizovaném hodnocení. Negativní výhled agentura nechává kvůli dopadům, které může mít dluhová krize v eurozóně na maďarskou ekonomiku.

Zoltan Arokszallasi, analytik Erste Bank

„V příštím roce můžeme očekávat jen růst o 0,2 procenta, což je prakticky stagnace. Nedaří se exportu a žádné významné zlepšení zřejmě neuvidíme ani na domácím trhu.“

Na snížení ratingu reagovala maďarská politická reprezentace velmi podrážděně. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že krok agentury je neprofesionální a je „součástí finančních útoků proti Maďarsku“. Podle člena vládní strany Fidesz Antala Rogána neodpovídá snížení ratingu stavu rozpočtu a nebere v úvahu ani to, že Maďarsko má na běžném účtu přebytek.

Maďaři si často žili nad poměry

Největším životním cílem Maďarů je vlastnit dům. Právě toho využily místní banky, které nabízely půjčky v eurech nebo francích. Tehdy šlo o výhodné produkty, neboť úrokové sazby byly v porovnání s maďarským forintem podstatně nižší. Jenže situace se změnila a lidé už nemají na splácení.

Pavel Hnát, ekonom, Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze:

„Co se týče zahraničního obchodu, tak jsou Maďaři v plusu, což se v našem regionu jen tak nevidí. Já to ovšem připisuji obrovskému oslabení měny - kupní síla do zahraničí je příliš nízká, import roste pomaleji než export.“

Výhodné hypotéky v cizích měnách propagovaly maďarské banky už od devadesátých let. Švýcarský frank byl díky posilujícímu forintu jedním z těch nejvýhodnějších. Teď je ale pro domácnosti příliš drahý - jejich splátky stále narůstají. Vláda se proto rozhodla zasáhnout. „Každý, kdo se dostal do problémů, může požádat o zafixování splátek na nižší úrovni. Příští tři roky bude platit míň,“ prohlásil Zoltan Kovacs, státní tajemník pro komunikaci. „Maďarská ekonomika je zadlužená, vláda vedla velice expanzivní fiskální politiku. Ten dluh je skutečně příliš velký a je spíš srovnatelný se západní Evropou, než s tou střední,“ řekl Hnát.

V hlavním městě exekutoři vůbec nestíhají. Musí totiž vystěhovat všechny neplatiče do 1. prosince, pak už to mají podle zákona zakázáno. Už tři lidi se dokonce kvůli ztrátě domova zabili. „Lidé šetří na tom, co není nezbytné. Chleba a mléko si v krámě koupí, protože to potřebují. Kino, divadlo nebo cukrárna musí jít stranou,“ říká k situaci v Maďarsku podnikatel Tibor Balga.

Moody's možná u známky Ba1 neskončí

Navíc jestliže se výrazně sníží finanční síla vlády kvůli malému pokroku ve strukturálních reformách a zavádění střednědobého plánu konsolidace, Moody's opět rating Maďarsku poníží.

Maďarsko
Zdroj: ČT24

Výnosy maďarských dluhopisů prudce rostou

Překvapivé snížení ratingu znamenalo, že klíčový bond s desetiletou splatností se dostal na roční výnos kolem 9,4 procenta. Ještě ve čtvrtek byl přitom trh spokojen s výnosem 8,9 procenta. U některých splatností se výnos dopoledne zvýšil až o 70 bazických bodů, například bond se splatností tři roky vynáší zhruba 9,1 procenta. Papír s pětiletou splatností má výnos kolem 9,3 procenta.

Akciový trh reagoval na snížení ratingu mohutným propadem. Zhruba hodinu po zahájení obchodování hlavní index BUX vykazoval ztrátu kolem 3,7 procenta a pohyboval se v blízkosti 16 340 bodů. Západoevropské akcie měly ztrátu asi 0,9 procenta. „Je to všechno dohromady. Evropské trhy se spirálovitě sunou dolů, Amerika je víceméně zavřená a trhy v Maďarsku jsou znevýhodněny absencí penzijních fondů. Nevidíme nic, co by teď mohlo dalšímu propadu zabránit. Teď je to černá díra,“ poznamenal pro Reuters jeden z obchodníků v Budapešti.

Maďarsko koketuje s MMF

Maďarská vláda dnes večer slíbila spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a bankami nastabilizaci domácí ekonomiky. Jednání s MMF začnou v prosinci, řekl pozasedání vlády ministr hospodářství György Matolcsy. Maďaři se přitom loni s MMF rozešli ve zlém a odmítli jeho dřívější pomoc dohodnutou už na začátku finanční a hospodářské krize v roce 2008. Maďarům se podmínky zdály až moc přísné.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ISIFA/EPA/Robert Ghement

„Maďarsko je nepochybně zemí, která tradičně bývá víc zadlužena než trošku spořivější, opatrnější a méně riskující Češi,“ říká na adresu Maďarů prezident Václav Klaus. Na současnou situaci v zemi i eurozóně reaguje také maďarský forint. Ten v poslední době vytrvale oslabuje a k euru se dostal na dosah historického minima 317,45 HUF/EUR, kde byl v březnu 2009. Ráno jeho kurz klesl zhruba o půl procenta na 315,42 HUF/EUR.

Jak je to s Belgií

Snížení ratingu Belgii agentura Standard & Poor's zdůvodnila obavami z dalšího zvyšování již tak vysokého státního dluhu pod tlakem slabé evropské ekonomiky a finančního trhu, na němž v posledních týdnech vlivem dluhové krize eurozóny rostou úvěrové náklady vlády. Výhled sníženého belgického ratingu zůstává negativní, to znamená, že S&P je připravena jej dál snížit. Belgický státní dluh je nyní kolem 97 procent hrubého domácího produktu a nepříznivý vývoj v ekonomice a finančním sektoru jej může vytlačit nad sto procent.