Návrh na využití stavebního spoření na studia bude ještě letos

Praha – Stavební spoření by mělo být možné použít na financování studia. Počítá s tím věcný záměr, který v souvislosti se zavedením školného na vysokých školách připravilo ministerstvo školství. Záměr nyní projde připomínkovým řízením a zhruba do poloviny prosince, chce resort předložit hotový návrh zákona do vlády.

Stavební spoření i úvěry z něj by mělo být podle plánu ministerstva školství možné použít také na financování studia. „Do 8. prosince bude návrh tohoto zákona projednán ve vnějším připomínkovém řízení a zhruba do 15. nebo 17. prosince bude předložen do vlády,“ řekl ČT24 náměstek ministra školství Ivan Wilhelm.

Kromě toho v souvislosti se zavedením školného ministerstvo školství počítá také se zavedením garantovaných půjček. Ty by měly mít nižší úrokové sazby než komerční úvěry. „Předpokládám, že by neměly překročit 5 procent,“ uvedl Wilhelm. U komerčních bank se úročení podobných úvěrů v současnosti pohybuje kolem 8 procent.

Úroky z garantovaných půjček by navíc podle Wilhelma neměly nabíhat během studia. Klienti by půjčky mohli začít splácet až poté, co dosáhnou určitého minimálního příjmu. Ten ministerstvo zatím nespecifikovalo. „Ti, kteří by nebyli schopni splatit půjčku do 55 nebo 60 let, tak by to za ně uhradil stát,“ doplnil Wilhelm.

Kromě toho by ministerstvo chtělo umožnit také zvýhodněné zaměstnávání studentů jak školami, tak zaměstnavateli obecně. Budoucí zaměstnavatelé by také mohli poskytovat různá stipendia.

Návrhy financování studia ministerstvo připravuje v souvislosti s plány na zavedení školného. To by mělo být maximálně 10 tisíc korun za semestr. Návrh počítá s tím, že vysokoškoláci začnou splácet školné hned po skončení studia bez ohledu na výši svých příjmů. Školné na vysokých školách by mohlo být zavedeno už v roce 2013/2014.