Firma roku: Rovné příležitosti vyhrála Česká spořitelna

Praha - Nezisková organizace Gender Studies dnes vyhlásila vítěze soutěže Firma roku s podtitulem Rovné příležitosti, kterým se stala Česká spořitelna. Další místa obsadily dm - drogerie a IBM. Cenu uděluje sdružení už od roku 2004. Loni vyhrály společnosti T-Mobile, GE Money Bank a Allianz Pojišťovna. Cílem soutěže je zhodnotit, která firma nejlépe nabízí rovné podmínky pro muže a ženy zároveň. Letos poprvé hodnotila mimo jiné i stejné platové podmínky pro obě pohlaví. Česko se v této záležitosti totiž nemůže v EU pyšnit příliš dobrou pověstí.

U České spořitelny ocenila odborná porota zejména vypracovaný systém programů z hlediska rovných příležitostí, dostatek benefitů a ustavení speciální osoby, která ve firmě řeší rovné příležitosti.

Cílem soutěže je ocenit společnosti, které myšlenku rovných příležitostí pro ženy a muže uvádějí do praxe, a nyní tak udávají trend v personalistice. Ocenění může získat každá firma působící v Česku, která v daném roce prokáže kvalitu své zaměstnanecké politiky a programů v oblasti rovných příležitostí.

Ženy vydělají zhruba o 17 procent méně než muži

Z průzkumů v členských státech evropské sedmadvacítky vyplývá, že si ženy v Evropské unii vydělají za celý život v průměru o 17,5 procenta méně než muži. V Česku tento rozdíl činí dokonce 26 procent. Stejný plat za tutéž práci je však jednou ze základních zásad EU, která byla součástí už Římské smlouvy z roku 1957.

Platové rozdíly
Zdroj: ČT24

Pokroky ve snižování rozdílů jsou nicméně velmi pomalé. Podle posledních údajů se rozdíly pohybují od pěti do třiceti procent. Vůbec nejlépe jsou na tom v současné době Italky, naopak nejméně dostávají za práci ve srovnání s muži Estonky. A nechvalnou pozici má i Česká republika - na pomyslném žebříčku totiž skončila až druhá od konce. „Když vezmu například posledních pět let, tam se u nás gender pay gap zvyšoval, teď v posledním roce došlo k určitému snížení,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 Marek Řezanka z Českého statistického úřadu. Zároveň ale upozornil, že za snižováním rozdílu v posledním roce stojí především pokles platů ve státní sféře.

Podle zákona přitom nesmí být z důvodu pohlaví diskriminován nikdo na stejné pozici u jednoho zaměstnavatele. Jenže zákon je vymahatelný jen těžko. Navíc v některých firmách jsou hovory o výši platu tabu. „Otázky odměňování za práci se neřídí jen zákonnými předpisy, ale z velké části i tradičními modely rodiny a taky předsudky,“ vysvětluje právnička Poradny pro občanství Pavla Boučková.

Více práce, menší penze

Aby se rozdíly v platech žen a mužů snížily, navrhla Evropská komise podporovat vytváření nástrojů pro zaměstnavatele, které by pomohly situaci napravit. Začala také zkoumat platovou transparentnost i pracovní dobu. Ženy totiž stále často tráví v práci více času než muži, ačkoliv jsou mnohdy na stejné pozici. Celková nerovnost na trhu práce se navíc odráží v tom, že ženy mají nižší penze.

Z průzkumu dokonce vyplynulo, že u žen je v důsledku této situace také mnohem pravděpodobnější, že budou čelit chudobě. Zatímco hmotná nouze hrozí 22 procentům žen v důchodovém věku, u mužů je to o sedm procent méně.