Topolánek: ČR by měla dál vyvážet elektřinu

Praha – Česko bude muset i do budoucna mít převis ve výrobě elektřiny, aby tak pomohlo zajistit klid v celé středoevropské síti. Myslí si to alespoň předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. Česko je nyní po Francii druhým největším exportérem elektřiny v Evropě. To se ovšem dlouhodobě nelíbí ekologům a dalším zájmovým sdružením. Ta poukazují například na to, že kvůli udržení současné produkce elektřiny se hovoří o prolomení těžebních limitů uhlí, na což by doplatily některé obce v severních Čechách.

„My jako země, která dnes drží ve střední Evropě svou robustní přenosovou soustavou klid v síti, budeme muset mít převis i z technologických důvodů,“ upozornil Topolánek v rozhovoru pro ČT24. Pro Česko to ovšem podle něj nebude nevýhodné. „Necháme si za to zaplatit,“ zdůraznil.

Topolánek upozornil, že o výstavbě nových zdrojů, které by zajistily energetickou soběstačnost zemí střední Evropy, se zatím příliš neuvažuje. Moc se o nich nehovoří v Polsku ani v Maďarsku a na Slovensku, které mají již dnes nedostatek výkonu. „Otázka je, jestli musí být (převis) tak velký, jestli musíme být druhým největším exportérem v Evropě,“ připustil Topolánek.

Bývalý premiér zároveň připomněl, že je třeba energií šetřit, a to nejen formou zateplování budov. „Je třeba šetřit primární palivo ve výrobě elektřiny. Každé procento účinnosti u výroby elektřiny znamená 1 procento snížení primárních zdrojů, ať už jsou jakékoliv,“ uvedl.

Vývoz elektrické energie z ČR dosáhl letos v srpnu úrovně 2 211,5 gigawatthodin. V meziročním srovnání tak vzrostl o 60 procent. Dovoz se pak v porovnání s loňským srpnem zdvojnásobil na 921,5 GWh. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu.

Rozhovor s Mirkem Topolánkem (zdroj: ČT24)