Praha je opět největším motorem české ekonomiky

Praha - K tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) České republiky loni stejně jako v předchozích letech nejvíce přispěla Praha. Její podíl na výkonu ekonomiky loni činil téměř 26 procent. Následuje Středočeský kraj s podílem necelých 11 procent a Jihomoravský kraj s podílem deseti procent. Vyplývá to z dnes zveřejněných revidovaných regionálních účtů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které obsahují údaje mimo jiné o vývoji HDP v jednotlivých regionech. Kvůli revizi údajů mohou podle informací z tisku přijít tři kraje po roce 2014 o miliardy korun z evropských fondů.

Od roku 1995 do roku 2010 ekonomika celému Česku stoupla ve stálých cenách o téměř 153 procent. Hrubý domácí produkt činil loni 3,8 bilionu korun, v roce 1995 to bylo 1,5 bilionu korun. Více, než je průměr ČR, stoupl hrubý domácí produkt Středočeskému kraji, a to o více než 200 procent. Praha zaznamenala růst o 177,5 procenta. Naopak nejmenší růst, o 103 procent vykázal Karlovarský kraj. Ten má rovněž nejmenší podíl na celkové tvorbě HDP ve výši 2,1 procenta. 

Zatímco HDP na jednoho obyvatele činil v roce 2010 v celé ČR zhruba 359 tisíc korun, v Praze to byl více než dvojnásobek – 777 tisíc korun. Naopak všechny ostatní kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. 

České bankovky
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Které kraje mohou přijít o peníze z EU?   

Výpadek příjmů může postihnout Středočeský a Jihomoravský kraj a kraj Vysočinu. Tyto regiony jsou podle posledních údajů unijního statistického úřadu na 74 procentech evropského průměru. Jakmile překročí laťku 75 procent průměrné výše HDP na obyvatele, Evropská unie už k nim nebude tak štědrá jako dosud. Jasno bude podle dnešního vyjádření ČSÚ až po 13. prosinci, kdy závazné hodnoty zveřejní Eurostat.

Nově se do údajů o HDP na základě nových unijních pravidel započítávají i odhady šedé ekonomiky, tedy třeba příjmy z prodeje drog, prostituce a práce načerno.