S&P: Evropa směřuje zpět do hospodářské recese

Londýn - Vyhlídky evropské ekonomiky se v poslední době citelně zhoršily a nejnovější statistická data naznačují, že Evropa směřuje zpět do recese. Ve své nové zprávě s názvem European Economic Outlook: Back in Recesion (Hospodářské vyhlídky Evropy: zpět do recese) to dnes uvedla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Ekonomické problémy se prý šíří z okraje eurozóny do jejího jádra. Na totéž již před časem poukazoval například eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn nebo člen Výkonné rady Evropské centrální banky Jürgen Stark.

„V současné době očekáváme, že eurozóna se v první polovině roku 2012 ocitne ve slabší recesi, ve druhém pololetí se situace trochu zlepší,“ uvedl hlavní evropský analytik S&P Jean-Michel Six. Vyhlídky evropské ekonomiky se přitom prudce zhoršily až v posledním měsíci.

S&P znovu snížila odhad růstu německé, italské a francouzské ekonomiky na příští rok. Zatímco Německu předpovídá reálný růst hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, v předchozí prognóze to bylo jedno procento. Odhad růstu HDP ve Francii agentura snížila na 0,5 z 0,8 procenta, v Itálii nově čeká růst o 0,1 místo dosavadních 0,2 procenta.

Recese má podle S&P nakročeno do Německa i Francie

„Nadcházející recese v Evropě už zasáhla Španělsko, Portugalsko a Řecko, nyní se hospodářské potíže začaly šířit do hlavních ekonomik, což je Francie a Německo,“ uvedl Six.

„Zdůrazňujeme ale, že rizika ohrožení hospodářského růstu jsou enormní. Odhadujeme, že naše základní prognóza mírné recese má úspěšnost 60 procent, úspěšnost výraznější recese je 40 procent,“ dodal. Agentura hodně vyvozuje z poklesu průmyslové aktivity napříč Evropou.

Před zpomalením evropské ekonomiky varuje i šéf ECB

Na rostoucí riziko zastavení ekonomického růstu v Evropě dnes v Evropském parlamentu upozornil také prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Poslance také upozornil, že dočasné akce ECB jako je nákup dluhopisů problémových zemí mají své hranice. Dodal, že je načase přestavět eurozónu na skutečnou měnovou unii.

Mario Draghi

„Věřím, že hospodářská a měnová unie potřebuje nový fiskální základ – hlubokou přestavbu fiskálních pravidel společně se vzájemnými závazky, že bude vytvořena společná vláda eurozóny.“

Volání po pevnější integraci v rámci eurozóny se v souvislosti s dluhovou krizí ozývají stále častěji. Eurokomisař Olli Rehn včera uvedl, že eurozónu čeká buď utužení integrace, nebo pozvolný rozklad. O posílení integrace již před časem hovořil také předseda Evropské komise José Manuel Barroso.