Zdraží plyn i elektřina

Praha – Plyn půjde opět nahoru. Pražská plynárenská (PPAS) od ledna zdraží v průměru o 2,6 procenta. Důvodem je oslabení koruny a vyšší ceny ropy. Firma letos zvedla ceny plynu již třikrát, pokaždé o desítky korun. Ceny zvedne v druhé polovině prosince také konkurenční RWE. E.ON zdražil dnes. Pozadu nezůstane ani elektřina, která podraží od nového roku.

Domácnost, která užívá plyn Pražské plynárenské k vaření, ohřevu vody a topení se spotřebou 7,6 megawatthodiny ročně, zaplatí od ledna o 18 korun měsíčně víc než dosud. Domácnosti se spotřebou 12 MWh ročně si připlatí 29 a domácnosti se spotřebou 19 MWh zaplatí o 44 korun měsíčně víc.

RWE znovu zvedne ceny 19. prosince, a to o devět procent. E.ON zdražil dnes v průměru o 3,5 procenta a od ledna zatím zdražení neplánuje.

Brát plyn můžeme i od menších dodavatelů

Menší společnosti nakupují plyn na burze a razí strategii udržení cen pod úrovní dominantních dodavatelů. Například společnost Centropol Energy od ledna sníží ceny zemního plynu na územích, kde dominuje Pražská plynárenská a E.ON, o 10 až 25 procent.

Když plyn, tak i elektřina

Zdražovat bude od příštího roku také elektřina. ČEZ zvedne ceny o téměř pět procent a Pražská energetika o 2,7 procenta. Ceny E.ONu porostou o 0,1 procenta. Alternativní odběratelé se snaží přetáhnout zákazníky dominantním firmám také v elektřině.

„Na územích s dominancí ČEZu, E.ONu a PRE si udržujeme tradičně zhruba o tři až deset procent nižší ceny,“ uvedl obchodní ředitel Centropolu Lukáš Pokrupa.