Správa železnic změní strukturu a propustí 300 lidí

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ke konci roku zruší 13 krajských a tři stavební správy a propustí až tři stovky lidí. Píšou to dnešní deníky E15 a Mladá fronta Dnes (MfD). Namísto zrušených poboček vznikne sedm správ dopravních a dvě stavební. Cílem změn je úspora nákladů, mimo jiné proto, že SŽDC přestane využívat některé prostory. Podle E15 jde o největší změnu struktury od vzniku organizace v roce 2003.

„Po sloučení organizačních jednotek budou některé pozice redundantní, tam předpokládáme snižování stavů,“ řekl E15 již dříve šéf SŽDC Pavel Habarta. Většina propuštěných lidí odejde z administrativy. Podle MfD začne SŽDC dávat výpovědi koncem ledna. Zrušeny budou krajské správy v Karlových Varech, Liberci, Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích a v Jihlavě, stavební správa skončí v Plzni.

Mluvčí společnosti Pavel Halla nechtěl aktuální dění ve státní firmě komentovat s tím, že celý proces ještě nebyl završen.

Odborům se změny v SŽDC nelíbí, ale žádné protiakce nechystají. „Nesouhlasíme s tím, ale neděláme si iluze, že na tom něco změníme,“ řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Podle něj se však vyjednává o tom, aby byl rozsah propouštění nižší.

Podle E15 restrukturalizací krajských poboček pokračuje státní organizace ve změnách, které započaly v dubnu na pražském ředitelství, kde z osmi úseků řízených náměstky zbyly čtyři a odešlo 30 lidí, včetně vedoucích zaměstnanců.

SŽDC jako investor do výstavby a modernizace kolejí utratila letos přes 11 miliard korun, příští rok to má být ještě o devět miliard více. Na údržbu vynaložila kolem sedmi miliard korun. Organizace šetří mimo jiné prodejem nepotřebného majetku. Za poslední čtyři roky se zbavila budov a pozemků v hodnotě miliardy korun.