Portugalsko volá o pomoc, EU si klade podmínky

Brusel/Budapešť – Evropská unie obdržela oficiální žádost Portugalska o finanční pomoc. Záchranná částka by měla podle odhadů evropského komisaře pro ekonomické záležitosti Olliho Rehna dosáhnout 80 miliard eur (v přepočtu až 1,9 bilionu korun). EU a Mezinárodní měnový fond očekávají, že konečné dohody o pomoci Portugalsku se jim podaří dosáhnout na 16. května. Lisabon by tak měl mít finanční prostředky k dispozici po parlamentních volbách, které se uskuteční 5. června. Unie ale pomoc zemi poskytne jen v případě, že Lisabon do poloviny května přijme další úsporná opatření.

Evropský komisař pro ekonomické záležitosti Olli Rehn:

„V noci jsme obdrželi formální žádost portugalské vlády o finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Vítám tento zodpovědný krok směrem k finanční stabilitě Evropy.“

„Toto je okamžik, kdy musíme převzít odpovědnost. Každý ví, jak mě mrzí, že už nemáme jinou možnost než požádat Evropu o pomoc,“ prohlásil předevčírem portugalský premiér José Sócrates, když oznamoval náhlou změnu postoje vlády. Portugalsko měsíce pomoc odmítalo, teď už je ale jasné, že země bez ní nemusí přežít ani do léta. „Měli to udělat už dávno, dřív než padla vláda,“ rozčiluje se obyvatelka Lisabonu Isabel Fonsecová.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Teď bude muset pod taktovou Evropské unie Portugalsko urychleně přijímat úsporná opatření, což bude poměrně náročný krok. Odcházející vládě premiéra José Sócrata se totiž na konci března úsporná opatření v parlamentu nepodařilo prosadit. To také vedlo k demisi premiéra a postupem času i k žádosti Portugalska o finanční pomoc.

Portugalsko o výši potřebné pomoci nemluví

Investiční ředitel Banco Carregosa Joao Pereira Leite:

„Půjčka nám pomůže krátkodobě získat peníze, ale dlouhodobě nebude moc užitečná. Připravuje se dlouhý seznam dalších úsporných opatření. Příští tři roky bude kvůli nim naše ekonomika rozhodně klesat.“

Portugalsko zatím výši konečné částky nekomentuje. „Je příliš brzy zveřejňovat nějaká čísla. Jsem si ale jistý, že pomoc získáme, a chci ujistit finanční trhy, že jsme schopni naplnit naše závazky ve velmi krátké době,“ řekl novinářům před začátkem jednání ministrů financí portugalský ministr financí Fernando Teixeira Dos Santos.

„Evropská komise a centrální banka spolu s portugalskými úřady teď musí posoudit, jak moc je pomoc nutná a na jak dlouho by byla případně poskytnuta,“ dodává portugalský ministr financí. Půjčka od unie ale bude pro Portugalsko výhodnější, než kdyby shánělo peníze samo na trhu.

Na pomoci se bude podílet i Česko

Členské státy eurozóny, které ponesou hlavní zátěž pomoci Portugalsku, požadují pro zemi velmi tvrdé podmínky poskytnutí finančních prostředků. „Celý balíček musí být opravdu striktní, protože jinak nedává žádný smysl, abychom někomu poskytovali garance za úvěry. Musí ukázat, že udělají všechno, aby dali svoje veřejné finance do pořádku. Jen rozpočtová konsolidace nestačí, musí přijmout zásadní strukturální reformy,“ prohlásil finský ministr financí Jyrki Katainen.

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker dnes potvrdil, že kromě Mezinárodního měnového fondu a současného záchranného fondu eurozóny pomoc Portugalsku poputuje i z Evropského mechanismu finanční stability, na němž se podílí i Česká republika.

Španělsko je prý v bezpečí

Ze šíření nákazy do dalších zemí ale nikdo strach nemá. Portugalské problémy prý tak neohrozí ani Španělsko, které se také potýká s celou řadou problémů. „Opravdu si to myslím,“ odpověděla španělská ministryně financí Elena Salgadová na otázku, zda bude Portugalsko poslední zemí, která bude potřebovat finanční pomoc.