Schwarzenberg: Změna Lisabonské smlouvy = referendum

Brusel - Kdyby se Evropská unie dohodla na změně Lisabonské smlouvy, pak by se o tom v České republice muselo konat referendum. V Bruselu to dnes řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. O změně základní smlouvy unie se nyní uvažuje při řešení současné dluhové krize. Po změně Lisabonské smlouvy, která začala platit teprve předloni, volají například Německo s Francií, které chtějí posílit rozpočtový dohled a prohloubit fiskální disciplínu mezi evropskými státy.

Jde mimo jiné o možnost uvalování automatických sankcí na ty státy, které by porušovaly dohodnutá pravidla - jako je schodek rozpočtu v maximální výši tří procent hrubého domácího produktu.

„Nesmíme zapomenout, že spousta evropských států včetně nás by změnu primárního práva podmínila referendem. (….) Jsme k tomu velice opatrní,“ říká Schwarzenberg.

EU má ještě v živé paměti to, kdy nejprve smlouvu složitě dojednávala po řadu let a kdy pak dokument neméně pracně procházel ratifikací. Kvůli tomu se unie na značnou dobu ponořila do politické krize. Nyní se ale pod tlakem ekonomické krize v EU začalo hovořit o různých dříve „nepřípustných“ věcech, jako je právě opětovné otevření základního práva.

O této složité právní i ekonomické otázce se budou už od čtvrtka v Bruselu bavit šéfové států a vlád EU. Unijní prezident Herman Van Rompuy nastínil i možnost, jak mnohé z požadovaných změn provést bez toho, že by se musely změny ratifikovat v členských zemích. Tuto variantu, o níž ale není zatím příliš podrobností, nechtěl Schwarzenberg zatím komentovat. Chce se s ní nejprve seznámit.

Geithner: S bojem proti dluhové krizi jsme spokojeni

Americký ministr financí Timothy Geithner považuje dosavadní postup evropských činitelů v boji s dluhovou krizí za uspokojivý. Opatrnější jsou ale Němci, kteří jsou před klíčovým summitem Evropské unie pesimističtí. Na páteční schůzce se podle nich možná žádný průlom konat nebude.