V USA dávají peníze na jídlo nejen sociálně slabým, ale mnohdy i zámožným

Washington - Někteří politici ve Spojených státech amerických kritizují příspěvky na stravu pro chudé. Přidělování dávek se totiž řídí výší příjmů, nezohledňuje však majetek příjemce. Podporu tak mohou čerpat i majetní lidé.

Američan Leyor Fick patřil k sociálně slabým lidem a dostával od státu Michigan peníze na jídlo. Pak náhodou vyhrál v soutěži dva milióny dolarů, podporu ale využíval dál. Neměl totiž žádný stálý příjem. „Je těžké si představit někoho, kdo má milion dolarů, aniž by měl příjem alespoň na hranici chudoby, nebo vyšší. Proto je to tak neobvyklé,“ říká Kevin Concannon z úřadu pro potraviny. A republikánský kandidát na křeslo prezidenta Newt Gingrich říká, že jsou v USA lidé, kteří dávky zneužívají. „Peníze na jídlo nepatří milionářům, ale chudým lidem,“ zdůrazňuje.

Příspěvky státu pro chudé (zdroj: ČT24)

Jen třináct amerických států z celkem padesáti zkoumá, jaký má žadatel o dávky majetek. Podle pravidel může stravné dostat člověk, který má příjem nižší než jedenáct tisíc dolarů. Pro čtyřčlennou rodinou je to pak dvojnásobek, stát dává takové rodině maximálně 130 dolarů měsíčně.

Aby měla vláda lepší přehled o využití peněz, zavedla místo klasických stravenek kreditní karty. Z těch nelze čerpat peníze na cokoliv, zaznamenávají nakoupený sortiment a u pokladny si může nakupující zkontrolovat, co si z ní koupit může. Potravinové kreditní karty využívá v současnosti minimálně každý sedmý Američan, rozpočet se proto každý rok zvyšuje. V roce 2008 činila částka 35 miliard dolarů, o dva roky později to byl už téměř dvojnásobek.