Stavební odbory chtějí příští rok zvýšit mzdy nejméně o inflaci

Praha - Odboráři ve stavebnictví budou chtít v příštím roce zvednout platy nejméně o výši inflace. Podle České národní banky by měla dosáhnout skoro tří procent. Odbory chtějí, aby byly zaměstnancům kompenzovány dopady vládních reforem.

„Zmrazení či dokonce snížení mzdových tarifů je pro nás absolutně nepřijatelné. Nemáme jinou šanci, než si dopady vládních reforem kompenzovat ve mzdách, i když situace v odvětví je velmi složitá,“ prohlásil předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Odbory předloží konkrétní požadavek na zvýšení mezd Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) teprve příští týden. Kolik přesně budou odboráři od zaměstnavatelů žádat, proto dnes ještě sdělit nechtěli. Vyjednávání má začít na začátku příštího roku.

Současné mzdové tarify platí na úrovni odvětví do 31. března 2012. Letošní tarify vzrostly od dubna o 1,5 procenta. České stavebnictví v říjnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta.

Situace ve stavebnictví je prý alarmující

„Konstatujeme, že situace v oboru je alarmující. Jsme nejen hluboce znepokojeni tím, že stavebnictví se propadá do stále hlubší krize, ale vyjadřujeme zároveň velmi vážnou obavu o osud desítek tisíc svých kolegů,“ míní šéf stavařských odborů.

Stavebnictví
Zdroj: ČT24

Ještě v letošním roce může podle OS Stavba přijít o práci ve stavebnictví 15 000 lidí, v roce 2012 odbory varují před propouštěním, které může zasáhnout kolem 25 000 zaměstnanců. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu podle statistik meziročně snížil o 8,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců podle ČSÚ meziročně vzrostla o 1,1 procenta na 29 851 korun.

V letošním druhém čtvrtletí zaměstnávalo stavebnictví v Česku kolem 433 000 osob, na konci loňského roku v odvětví pracovalo zhruba 465 000 pracovníků. Odboráři kritizují vládu, že v době krize snižuje státní investice například do výstavby dopravní infrastruktury nebo zateplování.