Rakouský Bauhaus připravuje arbitráž proti Česku

Praha – Rakouská společnost Bauhaus chystá arbitráž proti Česku, při které chce zemi žalovat o 2,24 miliardy korun. Firma už o připravované žalobě kvůli zastavenému projektu hobbymarketu v Brně-Ivanovicích dopisem informovala ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Jednatel tuzemského Bauhausu Aleš Pacal serveru E15.cz potvrdil, že právníci Bauhausu už zpracovávají podněty pro mezinárodní arbitráž.

Dopis Bauhausu pro MMR

„Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionu korun a celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun.“

Bauhaus je odhodlán škody vůči ČR uplatňovat i na základě smlouvy o ochraně investic uzavřené mezi oběma zeměmi. Současně žádá ministerstvo pro místní rozvoj, aby prošetřilo postup stavebního úřadu.

Spor trvá déle než rok. Společnost Heršpická - správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, využila při výstavbě brněnské velkoprodejny benevolence českého právního řádu a místo stavebního povolení si opatřila jen certifikáty od autorizovaného inspektora. Platnost jednoho z certifikátů loni odpůrci stavby napadli u Městského soudu v Praze. Soud jeho účinnost už pozastavil, a tak znemožnil zkolaudování už hotové stavby.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Bauhaus navzdory rozhodnutí soudu do prodejny navezl zboží. Podle policie, která v objektu v říjnu provedla kontrolu, tak ale mohl porušit stavební zákon. Nyní navíc obchodní řetězec hrozí propuštěním více než 200 zaměstnanců, které v hobbymarketu v Ivanovicích zaměstnal. „Když soud v září rozhodl, hlavní nábor zaměstnanců byl ukončený a probíhalo jejich zaškolování,“ doplnil Pacal.

Na ivanovický hobbymarket se několik let snáší kritika skupiny místních obyvatel a sociálně-ekologického sdružení Nesehnutí. Aktivisté tvrdí, že autorizovaný inspektor vydal certifikáty v rozporu se zákonem, když opomenul připomínky majitelů okolních rodinných domů.