Příští rok chce propouštět až pětina firem

Praha – Až pětina firem chce v příštím roce snížit počty svých zaměstnanců prostřednictvím propouštění či dobrovolných odchodů. K opačnému kroku, tedy nabírání nových lidí, se uchýlí jen desetina firem. Polovina firem ponechá počty zaměstnanců beze změny a jiné počkají, jak se vyvine ekonomická situace. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi téměř 800 členskými podniky.

„Výsledky průzkumu svědčí o tom, že firmy jsou nyní velmi opatrné a vyčkávají,“ dodal mluvčí komory Petr Kopáček. Podniky se ale podle něj po první krizi poučily, že bezhlavé propouštění kvalifikovaných pracovníků v době krize je nešťastné, protože je poté obtížně získávají zpět.

Firmy si jsou vědomy hospodářské situace a dluhové krize a podle prezidenta komory Petra Kužele jednají rozvážně. „Jakékoliv předpovědi budoucího vývoje jsou nyní velmi ošidné a firmy se proto nyní racionálně připravují na další zhoršování situace. Omezují investice, šetří a jsou opatrné při nabírání nových zaměstnanců,“ dodal.   

Obavy tuzemských podnikatelů podtrhuje i fakt, že se snižuje domácí poptávka, stejně jako ochabuje poptávka zahraniční. Některé podniky, zejména ty se zahraničními vlastníky, přistupují k další redukci pracovníků. Takže místo mírného nárůstu počtu pracovníků se dá spíše očekávat stagnace a další snižování počtu zaměstnanců. Razance bude záležet na dalším nepředvídatelném vývoji v zemích eurozóny, které je největším exportním trhem.