Thomas Cook zavře část poboček a zmenší portfolio hotelů

Londýn – Thomas Cook, druhá největší cestovní kancelář v Evropě, reportovala roční provozní zisk na spodní hranici odhadů. Zároveň oznámila, že jen ve Velké Británii uzavře 200 málo výkonných poboček a chystá i propouštění. Cestovka se dostala do finančních problémů a měla problémy se splácením půjček, nyní se snaží snížit dluh a obnovit důvěru investorů.

Cestovní kancelář Thomas Cook se minulý měsíc dohodla se svými věřiteli na záchranném balíčku. Dnes oznámila, že zavírání poboček je součástí plánu na ozdravení a zlepšení zisků. „Iniciovali jsme změny v managementu a implementovali jsme záchranný plán s cílem identifikovat oblasti s nízkým výkonem,“ uvedl výkonný ředitel cestovky Sam Weihagen.

Kromě uzavření 200 z 1 300 poboček, které nyní Thomas Cook ve Velké Británii provozuje, cestovka plánuje také snížení stavu svých letadel ze současných 41 na 35 a vyřazení zhruba 500 málo výnosných hotelů ze svého portfolia. Více chce naopak zadlužená cestovka investovat do rozvoje internetového prodeje.

Na cestovní kancelář Thomas Cook tíživě dolehlo zhoršení tržních podmínek na poli cestovního ruchu. Zvláště ve Velké Británii přišla o nosnou část svých zákazníků z řad rodin s dětmi. Ty nyní kvůli zhoršení ekonomických podmínek méně utrácejí.

Provozní zisk cestovní kanceláře Thomas Cook propadl do září o 16 procent na 304 milionů liber. Naopak světová jednička na poli cestovního ruchu – TUI Travel – reportovala minulý týden lepší celoroční zisk, než se očekávalo. Pomohl jí hlavně silný prodej přes internet a poptávka po exkluzivních resortech.

Thomas Cook plánuje zavřít až 200 poboček (zdroj: ČT24)