Fitch hrozí Spojeným státům odejmutím prestižního ratingu

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch varuje Spojené státy před odebráním nejvyššího úvěrového ratingu. Důvodem je narůstající federální dluh, který není v souladu s nejvyšším ohodnocením AAA. Podle agentury ale nedojde ke snížení dřív než v roce 2013. Vysoké zadlužení agentuře vadí i přesto, že se ekonomika Spojených států pozvolna zlepšuje.

V USA roste spotřebitelská důvěra i vývoz, zlepšení hlásí i pracovní trh. Nezaměstnanost dosáhla minulý měsíc na 8,6 desetiny procenta, a dostala se tak na nejnižší úroveň za poslední 2,5 roku. Několik týdnů klesá i počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. „Týdenní statistiky z trhu práce již několikátý týden v řadě poměrně překvapivě ukazují zlepšující se tendenci. Máme zde nejméně žádostí o dávky v nezaměstnanosti od konce roku 2008,“ upozornil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

I přes zlepšující se ukazatele ekonomiky nicméně ratingovým agenturám stále vadí vysoké zadlužení Spojených států. „Poslední dobou se, co se týče přístupu ratingových agentur, hodně změnilo. Výrazně více se soustředí na celkovou míru zadlužení,“ podotkl portfolio manažer Pioneer Investments Petr Zajíc. A není divu. V Evropě se dostaly do problémů i země, jejichž zadlužení před krizí nebylo nijak zvlášť vysoké. Jednou z nich je třeba Irsko. Ani státní dluh Španělska, o kterém se již delší dobu spekuluje jako o dalším kandidátovi na mezinárodní pomoc, nepatří zdaleka k nejvyšším v eurozóně.

Fitch vyzývá USA k reformám

Problémem se tak nyní stává nejen absolutní výše dluhu, ale i rychlost jeho růstu. Ta je v USA poměrně vysoká. „Federální dluh poroste, dokud nebudou zavedeny daňové a výdajové reformy, pomocí nichž by se Spojené státy dokázaly vyrovnat s rostoucími náklady na zdravotní péči pro stárnoucí obyvatelstvo,“ upozornila agentura Fitch.

USA by mohly přijít o prestižní rating i u agentury Fitch (zdroj: ČT24)

Společnost odhaduje, že při absenci řešení přesáhne veřejný dluh na konci současného desetiletí 90 procent hrubého domácího produktu země. Podle analytiků je s tím spojené riziko očividné, zatím však převažuje síla americké ekonomiky a jejího finančního systému. A tak investoři americké ekonomice dál věří.

Nižší rating si už USA vysloužily od S&P

V srpnu se jako první odhodlala ke snížení hodnocení Spojených států agentura Standard & Poor's. V létě totiž vrcholily neshody demokratů a republikánů, kteří se nemohli domluvit na podmínkách navýšení amerického dluhového stropu. Pro důvěru investorů to byla zkouška, amerických dluhopisů se ale houfně zbavovat nezačali a růst nezačaly ani požadované úroky. Otázkou je, co by se stalo, kdyby hodnocení USA snížila další z renomovaných ratingových agentur.

„Pokud by došlo ke snížení ratingu o 2 nebo o 3 stupně a bylo by to neočekávané, tak samozřejmě by ten dopad byl výrazně větší a ovlivnilo by to i akciové trhy. Ale v případě těchto plánovaných nebo dlouhodobě oznamovaných snížení ratingu to nemá nějaký faktický dopad,“ varuje Zajíc.

Bureš: USA zůstávají z pohledu investic bezpečné

Bureš je ještě větším optimistou. Podle něj investoři dobře vědí, co mohou od amerických dluhopisů čekat. „Americký dluh čistě z kreditního hlediska, z pohledu schopnosti splácet, považuji za prakticky bezrizikový. Americký FED ukazuje, že je ochoten působit jako věřitel poslední instance. Pro americkou vládu, myslím si, kreditní riziko nepřipadá moc v úvahu,“ míní.

Americké dluhopisy a dolar totiž na trhu fungují jako záruka proti pokračujícím problémům eurozóny. Americká měna je vůči euru na ročních maximech a výnosy desetiletých amerických dluhopisů, které měří rizikovost Spojených států v očích investorů, jsou od září historicky nízko – pod dvěma procenty. Investoři tedy považují Spojené státy za nejbezpečnější v historii.