Za věrnost u benzínek můžete získat i alkohol

Praha - Firmy koncem roku své zákazníky pravidelně odměňují, nejinak tomu je u čerpacích stanic. Řidičům, kteří u nich natankují, nabízejí výhodně, nebo dokonce zdarma alkohol. Za 30 litrů benzínu lze dostat levný litrový svařák, za 100 litrů motorové nafty dokonce pivo zdarma. Letos je tato praxe v Česku vidět mnohem více než v jiných letech, v některých zemích by to přitom bylo něco nepředstavitelného. Podle průzkumů je ale pro řidiče daleko důležitější cena benzínu než dárky, které na pumpě dostanou.

„Na Vánoce je nejenom u nás zvykem obdarovat zákazníka ve vazbě na roční návštěvnost určitým dárkem. Vesměs to petrolejáři takto praktikují v celé Evropě,“ řekl pro ČT Václav Loula (ČAPO, Benzina). Karel Pospíšil, vedoucí sekce silničního provozu UAMK, však tvrdí, že alkohol by jako dárek pro řidiče sloužit neměl. 

Některé pumpy rozdávají alkohol formou bonusových bodů pouze členům svých klubů. Jinde si po natankování paliva odvezou levný alkohol i nečlenové klubů. 

Přitom už tři dvanáctistupňová piva mohou pro některé řidiče znamenat jedno promile alkoholu v krvi. V takovém případě je riziko dopravní nehody až 31krát větší. Na nebezpečí alkoholu jako dárku pro řidiče upozorňuje i BESIP. Pumpaři se brání tím, že alkohol jako dárek není určený přímo pro řidiče. „Večer, když odstaví svůj vůz, tak si může v klidu dát dvě deci, ale určitě ne během jízdy,“ dodává Loula.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)