Dovolená v Chorvatsku letos levněji než loni

Záhřeb - Za dovolenou v Chorvatsku bude letos možno zaplatit míň než loni. Už během poslední sezóny sice hotely kvůli krizi snižovaly ceny a nabízely různé slevy, letos chce ale do cestovního ruchu zasáhnout i tamní vláda. Například snížením cen u Jadranského moře.

Ačkoliv se nový chorvatský kabinet premiéra Zorana Milanoviče teprve zabydluje ve svém záhřebském sídle, tak už však oznamuje první změny, které mají ozdravit místní hospodářství a oživit cestovní ruch. 

Ministr turistiky Ostojić navrhuje třeba snížení cen u Jadranského moře. Majitelům kempů, restaurací a lidem, kteří ubytovávají turisty, chce snížit DPH. Ze současných 23 procent na deset. Desetiprocentní sazba totiž v Chorvatsku zatím platí jen pro hotely. Provozovatelé turistických zařízení ale nejdřív musí slíbit, že sníží ceny a nebudou propouštět. A taky zlepší kvalitu svých služeb. 

Chorvatsko, které je na příjmech z turistiky závislé, patří tradičně mezi nejčastější cíle českých turistů, neboť každoročně jich do země vyráží přes osm set tisíc. Podíl turistického průmyslu na hrubém domácím produktu dosahuje v případě Chorvatska zhruba jedné pětiny.

Dovolená v Chorvatsku bude levnějsí (zdroj: ČT24)