Nezaměstnanost v EU činí 9,8 procenta, v eurozóně pak 10,3

Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v listopadu činila 9,8 procenta - zůstala tak na stejné úrovni jako v říjnu. Podle statistického úřadu Eurostat se nezaměstnanost nezměnila ani v eurozóně, kde zůstala na 10,3 procenta. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků.

Růst nezaměstnanosti je ale patrný v meziročním srovnání. Zatímco v celé unii byla v listopadu 2010 nezaměstnanost na 9,6 procenta, v eurozóně byla na rovných deseti procentech.

Eurostat odhaduje, že v Evropské unii bylo v listopadu bez práce zhruba 23,674 milionu lidí, z toho bylo 16,372 milionu v eurozóně. Proti předchozímu měsíci tak přibylo zhruba 55 000 nezaměstnaných, z toho kolem 45 000 v eurozóně.

Nejnižší nezaměstnanost mělo Rakousko, kde v listopadu činila rovná čtyři procenta. S nejvyšší nezaměstnaností stále bojuje Španělsko - tam byla na úrovni 22,9 procenta a proti říjnu se zvýšila o další dvě desetiny procentního bodu.

Míra nezaměstnanosti v České republice podle metodiky Eurostatu činila 6,7 procenta, a mírně se tak zvýšila z 6,6 procenta v říjnu. Na Slovensku nezaměstnanost zůstala na 13,5 procenta.