CCB: Loni bylo vyhlášeno o 89 procent osobních bankrotů více

Praha - Loni bylo vyhlášeno 11 451 osobních bankrotů, což je proti roku 2010 nárůst o 89 procent. I když je dynamika osobních bankrotů i nadále poměrně vysoká, postupně se snižuje. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau. „V roce 2009 se osobní bankroty ve srovnání s rokem 2008 zvýšily o 260 procent, o rok později to bylo o 173 procent a v roce 2011 již jen o 89 procent,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Možnost osobních bankrotů byla zavedena v roce 2008. „Strmý meziroční nárůst v následujících dvou letech zřejmě souvisí s lepší informovaností dlužníků a dále s tím, že tento institut byl čím dál více zaběhlý v praxi a bylo s ním obecně více zkušeností, jakož i s celkovou ekonomickou situací, kdy neschopnosti splácet své závazky z objektivních důvodu čelilo celkově více dlužníků,“ řekl advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Jiří Markvart. „Očekáváme, že v následujících letech se tato čísla stabilizují. Nicméně trvající nejistota ohledně budoucího vývoje ekonomiky může trend opět zvrátit,“ dodal. 

Počet podaných návrhů na osobní bankrot se loni ve srovnání s rokem předchozím zvýšil o 81 procent na 15 490. V prosinci činil 1689, což je o devět méně než v listopadu, ale o 780 více než v prosinci roku 2010. „Přestože se v prosinci počet podaných návrhů i počet vyhlášených osobních bankrotů ve srovnání s listopadem snížil, průměrná doba mezi podáním návrhu a vyhlášením osobního bankrotu se od září 2011 postupně prodlužuje,“ dodala Kameníčková.