Čínské zboží už tak neletí

Peking – Čína zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalení hospodářského růstu na 8,9 procenta, což je nejnižší hodnota za poslední dva a půl roku. O čínské zboží už totiž není takový zájem a vyššímu růstu brání taky zdražování, především potravin. I tak ale tempo tamního hospodářství překonalo odhady analytiků.

Komunistické vedení země zpřísnilo v polovině roku úvěrovou a investiční politiku, aby ochladilo přehřátou ekonomiku. V posledních měsících však vláda změnila svůj postup a začala slibovat více půjček na pomoc průmyslu, který se potýká s dopady poklesu poptávky po čínských výrobcích v zahraničí.     

Prodat levné čínské zboží třeba do Evropy nebo Spojených států nebyl pro Číňany díky bezkonkurenční ceně problém. S tím, jak se Evropa připravuje na recesi, se ale situace mění, a druhá největší ekonomika světa založená na exportu začíná zpomalovat.

„Čína přistává spíš lehce. Nejde o tvrdý dopad. Problém je, že nikdo neví, jestli už se blíží dno nebo to půjde ještě více dolů,“ říká Nick Edwards, ekonomický dopisovatel Reuters.

Peking musí rovněž bojovat s vysokou inflací a řešit problém přehřátého trhu s nemovitostmi. Vzhledem k oslabení inflačního tlaku na konci roku a špatným výhledům exportu rostou spekulace, podle nichž by vláda mohla měnovou politiku opět částečně uvolnit a oživit tak ekonomiku.     

Důvodem nižšího růstu je i celosvětová nejistota na trzích, připomíná agentura DPA. Podle expertních odhadů může letos druhá největší ekonomika na světě počítat jen s růstem mírně přes osm procent. Ještě v roce 2010 přitom Peking zaznamenával růst 10,4 procenta. V druhém čtvrtletí roku 2009 dosáhla čínská ekonomika růstu pouhých 7,9 procenta.