Čeští zemědělci loni dostali o miliardu méně na dotacích

Praha – Oproti roku 2010 loni klesly dotace do zemědělství a příbuzných oborů o 1,1 miliardy na 42,5 miliardy korun. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) bylo důvodem omezování národních dotací. Snížení objemu dotací pro zemědělce, potravináře, lesníky či vodohospodáře zapříčinilo omezování podpor z národních zdrojů v rámci úspor státního rozpočtu, dodal.

Petr Bendl, ministr zemědělství 

„Hlavním důvodem (poklesu) bylo snížení národních dotací a situace státního rozpočtu, který prostě musí šetřit.“

Nejvíce peněz loni směřovalo na jednotnou platbu na plochu, v jejichž rámci bylo loni zemědělcům vyplaceno více než 16 miliard korun, což bylo meziročně o 1,7 miliardy více. Na druhou stranu o 1,5 miliardy korun méně dostali farmáři v rámci národních doplňkových plateb, když obdrželi 2,1 miliardy. Snížily se také výplaty z Programu rozvoje venkova, uvedl Bendl.

České zemědělství hnaly dopředu i evropské peníze

V posledních letech jsou dotace, zejména z evropských zdrojů, důležitým příjmem tuzemských zemědělců. Především díky evropským dotacím je české zemědělství od vstupu do unie ziskové.

Eura
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

„My jsme v letech 2009 až 2011 na společnou zemědělskou a rybářskou politiku vyplatili částku přibližně 103 miliard korun. V těchto letech bylo podáno celkem 318 tisíc žádostí,“ vyčíslil Bendl. Přímé platby představovaly z této částky zhruba 60 miliard korun. Se 40 miliardami pak byl druhým nejvýznamnějším zdrojem dotací Program rozvoje venkova.

Současně by v příštím roce měly dále růst dotace z unijních zdrojů, které se mají zvýšit z loňských 35,2 miliardy korun na 37 miliard. Návrh státního rozpočtu pro příští rok ale nepočítá zatím s žádnými penězi na národní doplňkové platby. Podobně tomu bude i pro letošek. Během jednání Bendlova resortu s ministerstvem financí se však v průběhu roku podařilo částku navýšit na 1,3 miliardy korun. Také letos chce Bendl jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o možném navýšení sumy.

V konkurenceschopnosti má Česko ještě rezervy

„Naši chovatelé prasat jsou konkurenceschopní ve střední a východní Evropě, nicméně v porovnání s těmi vyspělými státy, jako je Nizozemí, Dánsko, máme ještě rezervy,“ upozornil agrární analytik Petr Havel.

Přes mírný pokles podpor byl loňský rok pro české zemědělství velmi dobrý. Díky dobré úrodě většiny plodin i příznivému vývoji cen se očekává nadmíru dobrý výsledek celého oboru. Loňský zisk odvětví by podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) mohl dosáhnout kolem 15 miliard korun. Pokud by tomu tak skutečně bylo, šlo by o nejlepší výsledek od roku 1998, kdy statistici se sledováním těchto údajů začali.

Na dotacích pobírají čeští farmáři stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, stále méně než zemědělci v původních členských státech unie. Úroveň přímých plateb by se měla vyrovnat po roce 2013. Agrárníci však upozorňují na to, že staré členské země ve skutečnosti nemají zájem o jejich narovnání a pokusí se prodloužit takzvané přechodné období.