Kolem Sazky je živo, do jednání se údajně vložil i Klaus

Praha – Nebývale rušno je v posledních dnech kolem místopředsedy pražského vrchního soudu a někdejšího ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše. Důvodem je dění kolem Sazky, právě Vrchní soud v Praze totiž nedávno zrušil rozhodnutí městského soudu, který poslal do loterijní společnosti insolvenčního správce. Podle Hospodářských novin s Burešem jednal podnikatel Martin Ulčák, který je blízkým spojencem šéfa sazky Aleše Hušáka, a „na kobereček“ si ho údajně pozval dokonce i prezident Václav Klaus. Sám Bureš i Klaus ale odmítají, že by k těmto kontaktům došlo.

S Ulčákem na tenise?

S Ulčákem se měl Bureš podle informací HN sejít v pondělí v tenisovém areálu Hamr v pražských Záběhlicích. To pobouřilo největšího věřitele Sazky - investiční skupinu PPF. Podle ní Bureš radí Hušákovi a jeho spojencům, jak mají vytvářet virtuální závazky, aby posílili svou roli v insolvenčním řízení. Do existujících smluv s některými jejími partnery prý vkládají články o vysokých smluvních pokutách.

Klaus i Bureš ale informace o schůzce popírají. „Tenis hraji třikrát týdně, ale nikdy ne na Hamru,“ řekl místopředseda vrchního soudu a odmítl i to, že by se stýkal s kýmkoli jiným z Hušákova týmu, nebo dokonce přímo se šéfem Sazky. Toho prý naposledy viděl ještě jako člen vlády někdy v letech 2002 nebo 2003.

Václav Klaus

„Já jsem se opravdu s místopředsedou vrchního soudu nesešel už dlouhou dobu a myšlenka, že bych ho v nějakém směru ovlivňoval, je opravdu směšná. Pan Plesl v Hospodářských novinách to asi musí číst z hvězd nebo něčeho takového.“

O žádné schůzce nevěděl ani Hušák, kdyby k ní ale došlo, problém by v tom neviděl. „I kdyby se sešli, tak nevím, co z toho vyvozovat. Neměli bychom snad podle tohoto úhlu pohledu zahnat politiky, soudce, policisty do nějaké ohrady nebo někam za hranice, aby se s nimi nikdo nemohl scházet?“ řekl.

Kvůli Sazce na Hrad

Ulčák ale není jediným, s kým měl podle HN Bureš kvůli Sazce jednat. Minulý pátek se měl sejít také s prezidentem Václavem Klausem. Pozval si prý Bureše, aby mu vysvětlil, že by od něho nebylo rozumné pomáhat Hušákovu táboru proti skupině vedené PPF. Také to ale Bureš popírá.

Městský soud v Praze poslal v úterý Sazku do úpadku. Firma tak nemůže nakládat s částkami většími než půl milionu korun. Větší částky musí schválit insolvenční správce, kterým byl jmenován Josef Cupka. Podle mluvčího Jana Tuny Sazka nadále přijímá sázky a vyplácí výhry.

Soud zatím nestanovil způsob řešení úpadku, má na to tříměsíční lhůtu. Vyzval jen věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 30 dnů. Zatím se předpokládá, že soud povolí reorganizaci Sazky. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.

  • PPF autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/721/72014.jpg
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237512.jpg
  • Martin Ulčák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2303/230296.jpg