Lidé podle statistik ztrácí zájem o stavební spoření

Praha – Stavební spořitelny loni půjčily Čechům necelých padesát miliard korun. Vyplývá to z údajů čtyř z pěti stavebních spořitelen, které čísla za loňský rok zveřejnily, a z výsledků Českomoravské stavební spořitelny do loňského listopadu. V roce 2010 poskytly spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen téměř 114 tisíc úvěrů za osmapadesát miliard korun.

„V porovnání s loňským rokem je i přes neúplné výsledky vidět, že se vládě podařilo stavební spoření omezit. Je však otázkou, zda vyvolaný pokles úvěrů a následně ekonomických aktivit zejména drobných řemeslníků ve stavebnictví nepřinese spíš více problémů,“ řekl tajemník asociace Jiří Šedivý. Výpadek daňových příjmů v roce 2011 dosáhl kvůli úbytku úvěrů podle něj zhruba šesti miliard korun. 

Odhaduje se, že příští rok by měl přinést lepší výsledky

Sněmovna na počátku loňského listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření na nejvýše 2 000 korun ročně. Zdaňují se i úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení. Podle odhadů asociace by měl být ale příští rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. „K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů,“ uvedl Šedivý. 

Podle dostupných statistik v meziročním srovnání uzavírají spořitelny rovněž méně nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Počet nově uzavřených smluv stejně jako objem poskytnutých úvěrů klesl do listopadu podle statistik meziročně všem stavebním spořitelnám.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. Českomoravská stavební spořitelna, která je jedničkou na trhu, výsledky za rok 2011 zveřejní na tiskové konferenci v prvním únorovém týdnu. Objem úvěrů jí ke konci listopadu v meziročním srovnání klesl o čtyři procenta. Za celý rok 2010 půjčila zhruba 27 miliard korun.