Lagardeová vyzvala Evropu k navýšení eurovalu

Berlín - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes vyzvala evropské vlády, aby v rámci boje s dluhovou krizí zvýšily kapacitu svého budoucího záchranného fondu, tedy Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Současně by evropské vlády měly zvážit další kroky ke sdílení finančních rizik, jako například zavedení společných dluhopisů eurozóny, takzvaných eurobondů.

Lagardeová podle agentury Reuters vyzvala přední světové mocnosti také k tomu, aby podpořily zvýšení finančních zdrojů MMF. V minulém týdnu fond oznámil, že potřebuje dalších 500 miliard dolarů (téměř deset bilionů korun), aby mohl lépe bojovat s dluhovou krizí v eurozóně a jejími důsledky.

Christine Lagardeová, výkonná ředitelka MMF

„Čím déle budeme čekat, tím horší to bude. Musíme všichni pochopit, že toto je rozhodující moment. Není to o záchraně jedné země či regionu. Je to o záchraně světa před spirálovitým poklesem ekonomiky.“

Světový dluh by mohl zanedlouho dosáhnout až bilionu dolarů. Globální ekonomiku proto čeká rozhodující moment, který bude vyžadovat rychlou a především kolektivní akci, tvrdí Lagardeová. Šéfka fondu naopak pochválila rozhodnutí vlád eurozóny prosadit přísnější rozpočtové disciplíny, i když jde jen o první kroky.

Merkelová: Na jednání o navýšení eurovalu teď není čas

Podle německé kancléřky Angely Merkelové ovšem na jednání o zvyšování kapacity evropských záchranných fondů nyní není čas. Prioritou je podle ní zajištění efektivity současného fondu EFSF a rychlé zavedení jeho nástupce ESM.

Zdvojnásobení úvěrové kapacity Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) na bilion eur (přes 25 bilionů korun) požaduje podle víkendové zprávy listu Der Spiegel italský premiér Mario Monti. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však v neděli uvedl, že zatím nadále počítá s kapacitou 500 miliard eur, která byla dohodnuta v prosinci.

Měnový fond ale zdaleka neapeluje jen na Evropu: rozvojové země by podle něj měly podporovat domácí poptávku, Spojené státy by zase měly vzít vyšší odpovědnost za světové ekonomické dění.

Cílem ESM je nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF). Jeho spuštění bylo původně plánováno na polovinu příštího roku. Na prosincovém summitu Evropské unie se však vedoucí představitelé členských zemí eurozóny rozhodli mechanismus ESM zprovoznit již v polovině letošního roku. O návrhu smlouvy, která bude upravovat fungování ESM, se bude jednat na dnešní schůzce ministrů financí eurozóny.