Postižení dostanou první sociální karty koncem června

Praha – Nové sociální karty, na které se mají vyplácet všechny sociální dávky, začnou potřební dostávat nejpozději do konce června. Oznámil to dnes ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ministerstvo práce podepsalo smlouvu na zajištění karet s Českou spořitelnou, která zvítězila v tendru. Projekt od počátku provázela kritika opozičních stran, odborů i rady postižených.

Se zavedením karet počítá sociální reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), která začala platit od ledna. Všechny dávky od státu teď vyplácejí úřady práce. Už od počátku roku je původně měly vydávat na plastikové karty. Ty mají sloužit nejen jako průkazky, ale i k výběru peněz z bankomatů či případně k placení. Podle ministra usnadní i komunikaci lidí s úřadem – klient se přihlásí svou kartou tak, že ji přiloží ke čtecímu zařízení. Úředníkům se pak všechny potřebné údaje o příjemci rovnou ukážou v počítači, popsal Drábek.

Česká spořitelna podle Jaromíra Drábka slíbila vytvořit jednotný portál, kde budou uživatelé spravovat své učty. „Každý klient bude mít standardní přístup k informacím o jeho platbách tak, jak je zvyklý při elektronickém bankovnictví,“ uvedl šéf rezortu s tím, že lidé budou moct se sociální kartou platit u obchodníků, vybírat si dávky v bankomatech nebo si je převádět na běžný účet.

Česká spořitelna v tendru nabídla podle hodnotící zprávy 1 288 bankomatů a 25 106 platebních terminálů. Za vydání nové karty za poškozenou, ukradenou či ztracenou by měl příjemce dávek platit 240 korun a za vygenerování PIN pak 100 korun. Jeden výběr dávky z bankomatu v měsíci by měl mít zdarma, každý další by měl stát šest korun. Stejně by měl dát i za bezhotovostní platbu. U cizí banky vyjde výběr z bankomatu na 40 korun.

Podle Drábka by se nový způsob výplaty dávek přes karty měl obejít bez obtíží. Bude nabíhat postupně tak, jak se lidem budou průkazky s čipem přidělovat. Česká spořitelna jich chce podle místopředsedy svého představenstva Dušana Barana denně vydávat 7 000 až 10 000, do konce roku by jich měl být milion.

Projekt vyvolal protesty opozice i postižených

Proti zavedení karet se stavěla levice, odbory i rada postižených. Ministerstvo práce svůj záměr prosadilo. Tendr na zajištění systému odstartovalo ještě v době projednávání reformy v parlamentu. Na výběr si antimonopolnímu úřadu stěžovali opoziční sociální demokraté. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže případ posuzoval čtvrt roku. Loni v prosinci pak rozhodl, že Drábkovo ministerstvo postupovalo podle pravidel. Další čas zabralo vyjednávání o smlouvě s vítěznou Českou spořitelnou.

Drábek uvedl, že by zavedení karet mělo ušetřit za administrativu ročně asi čtvrt miliardy korun. Další tři čtvrtě miliardy se má podle ministra uspořit díky tomu, že všechny dávky vyplácí už jen úřad práce. Někteří odpůrci projektu to ale zpochybňují. Podle nich karty příliš neušetří a vydělá na nich jen banka. Ročně od státu přes spořitelnu proteče na příspěvcích, dávkách a podporách kolem 80 miliard korun.

Používání nemá být povinné. Využívat je budou muset jen ti, kteří dávky zneužívají. Kolik takových lidí je, Drábek neřekl. Věří však, že klienti „komfort ocení“ a budou sociální plastikové kartičky používat. Pokud se systém osvědčí, bylo by podle Drábka výborné ho zavést i u důchodů.