Obnovitelné zdroje loni ovládl bioplyn

Praha – Z tuzemských obnovitelných zdrojů energie se loni nejvíce rozvíjely bioplynové stanice. Jejich instalovaný výkon vzrostl o 63 megawattů na 168 MW. Naopak výkon solárních elektráren se zvýšil jen o šest megawattů na celkových 1 959 MW. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

V roce 2010 vzrostl kvůli výhodné státní podpoře instalovaný výkon solárních zdrojů více než čtyřnásobně na 1 953 MW. Následně stát podmínky pro solární investory zpřísnil, což mělo za následek mnohem menší rozvoj fotovoltaiky v loňském roce. Za loňský rok přibylo pouhých 158 zařízení, oproti 7 000 zdrojů z roku předtím.  

Čistá energie a šarády s dotacemi

Výhodné dotace naopak loni umožnily růst bioplynových stanic, kterých za minulý rok přibylo 84, a celkový počet provozoven se vyšplhal na 264. Stát se následně začal obávat, že u bioplynu vznikne stejný problém jako u fotovoltaiky, a ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvem průmyslu dotační programy pro bioplyn zrušilo. Resort zemědělství ale pod novým ministrem Petrem Bendlem v listopadu dotace obnovil.

Větrné ani vodní elektrárny nejsou v kurzu

Loňský rok provázel i velmi malý nárůst v instalovaném výkonu větrných elektráren. Zvýšil se o tři megawatty na 218 MW. Podobná situace byla u malých vodních elektráren, jejichž instalovaný výkon loni vzrostl jen o 1,5 MW na 142 MW. V příštích letech poroste podle ERÚ výkon solárních elektráren pouze mírně. Distribuční společnosti nedávno znovu umožnily připojování nových zdrojů na střechách budov, proto může být letos bezpečně připojeno 65 megawattů slunečních a větrných elektráren.  

Podle Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje mají takzvané zelené výrobny v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby energie. Plán počítá s limity pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů. Například u fotovoltaiky byl tento limit již naplněn a ministerstvo průmyslu a obchodu tak plánuje akční plán přepracovat. Údaje o podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie za loňský rok zatím nejsou k dispozici, předloni to bylo zhruba 8,5 procenta. Zejména fotovoltaické elektrárny se setkávají s kritikou, že na ně připadá největší část podpory obnovitelných zdrojů a velkou měrou se tak podílejí na zdražení elektřiny.

Rozhovor s Františkem Hrdličkou (zdroj: ČT24)

Z celkových ročních nákladů na obnovitelné zdroje ve výši 36 miliard korun připadá na fotovoltaiku přes 22 miliard korun. Stát tuto částku, která se projevuje v cenách elektřiny, kompenzuje dotací necelých 12 miliard korun. Příspěvek na fotovoltaiku podle ERÚ tvoří více než 60 procent plateb za obnovitelné zdroje. Ze všech obnovitelných zdrojů se však solární elektrárny podílí na výrobě proudu jen z 11,5 procenta. Dotace na bioplynové stanice naproti tomu tvoří 12,4 procenta všech příspěvků na obnovitelné zdroje, na výrobě proudu se přitom podílejí z asi devíti procent.