Belgie jako první z eurozóny vstoupila do recese

Brusel - Belgie se stala první členskou zemí eurozóny, o které už se ví, že ve druhém pololetí loňského roku vstoupila do recese. Ukázaly to předběžné údaje tamní centrální banky. Podle nich hrubý domácí produkt této šesté největší ekonomiky eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 0,2 procenta. Navázal tak na pokles o 0,1 procenta ve třetím čtvrtletí.

Slabá výkonnost belgické ekonomiky tak potvrzuje obavy z toho, že do recese vstoupila i celá eurozóna. Ekonomové recesi většinou definují jako situaci, kdy ekonomika vykazuje pokles alespoň dvě čtvrtletí po sobě. Analytici čekají, že velmi náročný bude pro eurozónu celý letošní rok.

V meziročním srovnání si belgická ekonomika zatím růst zachovává, jeho tempo se ale snížilo na 0,9 procenta z předchozích 1,6 procenta o čtvrtletí dříve. Růst přitom zvolňuje už dlouho, předloni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika Belgie rostla ročním tempem 2,1 procenta.

Vývoj belgické ekonomiky často slouží jako vodítko toho, co lze později čekat v celé Evropské unii. Řada západoevropských zemí už je recesi velmi blízko, dostaly se do ní většinou v důsledku přetrvávající dluhové krize v eurozóně a negativních dopadů úsporných opatření. Ta mají zabránit tomu, aby se současná krize opakovala. Jenže zhoršují už tak obtížnou ekonomickou situaci a podle odborníků hrozí, že vzniklá recese bude dlouhá. „Nevidím možnost, jak by se země jako Španělsko mohly minimálně v prvním pololetí vyhnout recesi,“ varoval ekonom firmy 4Cast Steve Webster.

Řada ekonomů se obává toho, že evropská strategie razantního snižování rozpočtových deficitů, která má údajně zvýšit důvěru v eurozónu a zabránit další dluhové krizi, zničí možnost ekonomického růstu a odsoudí země jižní Evropy ke „ztracenému desetiletí“, které postihlo v 90. letech Japonsko. Někteří dokonce mají strach z toho, že spirála ekonomického poklesu bude zhoršovat veřejné finance, čímž si vynutí další úspory s novým tlakem na pokles, což může vést až k rozpadu celé eurozóny.