Nečas: Krize letos přinutí ČR ke škrtům kolem 26 miliard

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) předpokládá, že vláda bude muset letos ve svém rozpočtu ušetřit dalších 26 miliard korun. Novinářům dnes řekl, že to je jeho „kvalifikovaný odhad“ na základě úterní makroekonomické predikce ministerstva financí, která počítá jen s velmi malým růstem hrubého domácího produktu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) minulý týden řekl, že letos bude nutno uspořit asi 20 miliard korun.

Ministerstvo financí poslední lednový den zveřejnilo predikci, ve které počítá pro letošní rok se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Ministerstvo ovšem nevylučuje ani recesi české ekonomiky. V roce 2013 by se měl ekonomický výkon Česka zvýšit o 1,6 procenta. Ještě v říjnu ministerstvo očekávalo procentní růst, státní rozpočet je konstruován s předpokladem růstu 2,5 procenta HDP. Při takovém růstu má být rozpočtový deficit 105 miliard korun.

„Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně je nová predikce zatížena významnými riziky směrem dolů a s naprostou jistotou nelze vyloučit ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009. Další vývoj české ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny vyřešit,“ uvedl k prognóze Kalousek.

Vláda se proto snaží postupovat obezřetně. Už v polovině ledna uložila jednotlivým ministrům, aby do konce března ve svých resortech nalezli agendy, které jsou zbytečné a mohou být zrušeny.