Eurostat: Ohrožení chudobou je v Česku nejmenší z celé EU

Brusel - V roce 2010 bylo chudobou nebo sociálním vyčleněním v Evropské unii ohroženo 115 milionů lidí, tedy zhruba 23 procent populace. V České republice se však stejná hrozba podle dnešních dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) týkala „jen“ 14 procent Čechů, což je vůbec nejméně z 27 států Unie.

Nejvíce ohroženo bylo podle statistiků Bulharsko, kde se ohrožení chudobou dotýká 42 procent obyvatelstva. Hned za nimi následovali Rumuni (41 procent) a Lotyši (38 procent). Na opačném pólu naopak figurují, kromě Česka, Švédsko s Nizozemskem (shodně 15 procent) a Rakousko s Finskem a Lucemburskem (všechny 17 procent). 

V každé zemi se určila hranice „ohrožení chudobou“, která byla stanovena na 60 procentech mediánu tamních příjmů domácnosti, v nichž bylo pomocí komplikovaného vzorce zakalkulováno množství členů domácnosti, jejich věk a podobně. Medián pak představuje prostřední hodnotu, tedy takovou výši, že jedna polovina domácností měla příjem nižší a druhá naopak vyšší.

Závažným materiálním nedostatkem trpí 8 procent Evropanů

Eurostat rovněž uvedl, že osm procent lidí v Evropské unii trpělo v daném roce závažným materiálním nedostatkem. V tomto směru už Česko nevychází z tabulek statistiků příliš pozitivně. Díky 6,2 procentům je sice stále pod průměrem EU, avšak řada zemí je na tom lépe. Nejlépe se mají Lucemburčané a Švédové s jedním procentem populace žijící v nedostatku. Nejhůře Bulhaři s 35 procenty chudých lidí. 

Závažný materiální nedostatek se podle metodiky Eurostatu týká lidí, kteří trpí nejméně ve čtyřech z devíti předem stanovaných oblastí či kritérií. Mezi hodnotící kritéria patří schopnost platit nájem či účty za služby, možnost zajistit si v příbytku dostatečné teplo, možnost dovolit si jíst maso či ryby alespoň každý druhý den, nebo možnost dovolit si automobil, pračku, telefon či barevnou televizi.