Počet akvizic a fúzí v Česku loni klesl o čtvrtinu

Praha – Na českém trhu fúzí a akvizic se loni snížila aktivita. Počet nákupů a prodejů firem klesl o 24 procent na 119, zatímco v celém regionu střední a jihovýchodní Evropy stoupl o 11 procent. Hodnota zveřejněných transakcí v ČR vzrostla o 29 procent na 4,2 miliardy dolarů (80 miliard Kč). Vyplývá to z údajů M&A barometru, který dnes zveřejnila poradenská firma Ernst & Young. Výhodným koupím a expanzím nahrává horší ekonomická situace. Menší firmy tak často opouštějí nejisté trhy a tím otevírají prostor velkým hráčům.

„Stali jsme se standardním, ekonomicky saturovaným mikroregionem Evropy. Kdo tu chtěl být a podnikat, už v Česku působí. Pro ostatní je to nyní spíše otázka vhodné příležitosti a aktuální strategie,“ tvrdí partnerka E&Y pro fúze a strategie Petra Wendelová.

Přestože Česko eurem neplatí, zájem o něj taky mírně klesá. Firmy v tuzemsku sice loni investovaly přes 4 miliardy dolarů - nejvíc hned po Polsku a Turecku. V popředí ho ale drží jen velcí tuzemští hráči se svými investicemi v řádech několika set milionů dolarů. Třeba loni čísla táhl trh s nemovitostmi nebo největší česká akvizice za hranicemi, koupě ruské společnosti Eldorado Kellnerovou PPF.

Více než polovinu všech transakcí provedly české firmy, podíl tuzemských obchodů z předchozích 49 procent loni vzrostl na 60 procent. Investice ze zahraničí přicházely hlavně z USA, dále z Polska, Německa, Nizozemska, Finska a Velké Británie. Čeští investoři směřovali své investice především na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Největší transakce - prodej nemovitostí za více než 7 miliard

Největší transakcí s oznámenou hodnotou v Česku za rok 2011 byla nemovitostní transakce společnosti Multi Development, která prodala obchodní centra Fórum Nová Karolina v Ostravě a Fórum Ústí nad Labem realitnímu fondu Meyer Bergman Limited a kanadskému fondu Hospital & Healthcare of Ontario Pension Plans. Celková hodnota transakce se vyšplhala na 7,7 miliardy korun.

Polsko jako tahoun regionu, na záda mu dýchá Turecko

Šest  a půl miliardy eur zaplatil soukromý investor za polskou telekomunikační společnost Polkomtel. Polsko se i díky této transakci stalo tahounem celého regionu. Polský trh láká investory hlavně na  stabilní politickou situaci a také na svou velikost. Letos by štafetu od Polska mohlo převzít Turecko. „Má obrovský potenciál růstu, uvažuje se o jeho připojení k EU ve velmi vzdálené budoucnosti. Je to taková kopie středoevropského regionu před možná 20 lety,“ uvažuje ředitel oddělení transakčního poradenství, Ernst&Young Petr Kříž.

Přes investice v Turecku si navíc řada firem otevírá cestu na asijské trhy, s velkým potenciálem. Naopak trhy s nejistou budoucností firmy často opouštějí a noví investoři už nepřicházejí.

Strategičtí investoři si na trhu udrželi převahu, podíl finančních investorů se mírně zvýšil na 26 procent. Na tuzemském trhu existuje podle Petry Wendelové, partnerky pro fúze a akvizice, několik kapitálově silných hráčů, kteří disponují značnými hotovostními zdroji pro případné akvizice. Zatímco v první vlně krize koncentrovali svůj zájem zejména na příležitosti krizových prodejů, které se však v ČR v masovém měřítku nakonec neuskutečnily, nyní jsou připraveny i ke klasickým převzetím zdravých firem. Nabídka je však relativně omezená, podotkla.

Nejvíce transakcí v průmyslu a službách

Počtem transakcí byly nejzajímavějšími sektory průmyslová výroba a služby. V obou odvětvích se uskutečnila přibližně pětina všech transakcí. Díky malým, ale početným transakcím se na třetím místě umístily informační technologie. Za nimi skončily nemovitosti s podílem 12 procent. Zajímavým faktem je to, že to přitom byly čtyři objemově nejvýznamnější transakce na českém trhu.

Ilustrační foto
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Vývoj v nejbližším období je podle Wendelové obtížně předvídatelný. Vzhledem k nepříliš optimistickým předpovědím vývoje eurozóny řada analytiků předpovídá, že fúzí a akvizic bude v roce 2012 méně. Stále atraktivními sektory jsou prý síťová odvětví. Konsolidace se děje v potravinářském a farmaceutickém oboru, dlouhodobý potenciál nabízí také zdravotnictví.

Kromě Česka počet fúzí a akvizic klesl také v zadluženém Řecku, Chorvatsku a Slovinsku. K nejatraktivnějším trhům pro kapitálové transakce budou letos pravděpodobně patřit Čína, Indie, Brazílie, USA a Austrálie. Dalšími investičními cíli mezi rozvíjejícími se zeměmi jsou Malajsie, Mexiko a Argentina, dodal Kříž.