Výroba koberců v Afghánistánu jde ke dnu

Kábul – Výrobci tradičních koberců v Afghánistánu ve velkém krachují. Za poslední roky se prodej těchto výrobků propadl o víc než 70 procent. Mohou za to hlavně vysoké ceny energie a materiálů a levná konkurence z Číny. Obor, který v zemi zaměstnává zhruba 6 milionů lidí, je přitom pro ekonomiku země klíčový. Koberce patří mezi hlavní exportní artikl Afghánistánu.

Zahraniční pomoc při obnově Afghánistánu má i svou odvrácenou stránku. Peníze, které mezinárodní organizace v zemi investují, tlačí nahoru místní ceny elektřiny a surovin. A to zdražuje i výrobu koberců. Zájem o ně ale neroste, a tak si za ně obchodníci víc říct nemůžou. Výrobu a prodej tradičního afghánského zboží kromě toho komplikuje mor veškerého podnikání všude na světě – bující korupce a byrokracie.

Celé odvětví nezachrání ani zájem zahraničních zákazníků. Obchodníci vloni vyvezli pouze 388 tisíc čtverečních metrů koberců, což je oproti minulému roku přibližně polovina. Ruční výrobě afghánských tkalců čím dál tím víc konkurují výrobci z Číny, kde se koberce šijí strojově v továrnách.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Další ránu exportu zasadila ekonomická recese v zemích, kam Afghánci koberce nejvíce vyvážejí. „90 procent našeho exportu směřuje do Pákistánu, tam je situace špatná,“ vysvětlil šéf kábulské Asociace výrobců koberců Mohammed Hadi Hussaini.

Výrobci proto žádají o pomoc centrální vládu. Požadují, aby jim pomohla prosadit se i na dalších trzích ve světě. Pokud nás nepodpoříte, problémy dopadnou na celou zemi, varují. Přitom hospodářské problémy jsou to poslední, co si dlouholetou válkou zkoušený Afghánistán může dovolit. Během tří let se navíc země bude muset vyrovnat s odchodem zahraničních vojáků.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)