S plánem úspor vláda narazila, Hašek chce hlasování o nedůvěře

Praha – Plán opatření na konsolidaci státního rozpočtu, na kterém se dnes shodli ekonomičtí ministři, narazil nejen u opozice a odborů, ale i ve vládních řadách. Místopředseda ČSSD Michal Hašek chce dokonce v řadách sociální demokracie prosazovat vyvolání hlasování o nědůvěře kabinetu. Jako celek není návrh přijatelný ani pro nejmenšího koaličního partnera – Věci veřejné. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) by zase místo zmrazení penzí navrhoval spíše navázání valorizace na výběr sociálního pojistného.

Ekonomičtí ministři se dnes shodli na dvou základních opatřeních, které mají dostat deficit veřejných rozpočtů pod 3 procenta hrubého domácího produktu. Prvním z nich je další zvýšení daně z přidané hodnoty, druhým je pak omezení valorizace penzí, až jejich případné zmrazení. Druhé opatření by mohla vláda podle premiéra Petra Nečase (ODS) vykompenzovat zvýšením daně z příjmu lidem s vyšším příjmem.

Plán ekonomických ministrů odmítají Věci veřejné. „Rozhodně nedopustíme zmražení důchodů, budeme bojovat za sníženou sazbu DPH u potravin, nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno,“ sdělil dnes poslanec Věcí veřejných Michal Babák. Zároveň ale také zdůraznil, že jeho strana vítá záměr na zvýšení daní pro bohaté. Druhé daňové pásmo by Věci veřejné nejraději zavedly pro příjem nad 100 tisíc korun měsíčně. Ten by měl podle jejich představ podléhat dani ve výši 31 procent.

Vít Bárta, VV:

„Dvacetiprocentní DPH na potraviny v žádném případě Věci veřejné podporovat nebudou.“

Kdyby ministr financí prosadil svůj plán sjednotit DPH na 20 procentech jen s výjimkou knih, novin a léků, zaplatila by průměrná čtyřčlenná rodina měsíčně o 300 až 400 korun víc než dnes. Ke zvýšení nižší sazby DPH na vybrané zboží a služby však příští rok přece jen dojde. Zdraží například teplo, nové byty, veřejná doprava nebo vstupenky na kulturní akce.

Drábek chce valorizaci penzí navázat na výběr pojistného

Výhrady k úsporným opatřením má i ministr práce a sociálních věcí Drábek. Ten dnes uvedl, že místo zmrazení důchodů upřednostňuje úpravu jejich valorizace. Ta by nově měla být závislá nejen na vývoji inflace a růstu mezd, ale i na výběru sociálního pojištění.

„Návrh směřuje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat a valorizační schéma by více odpovídalo vývoji ekonomiky,“ upozornil Drábek. Další z variant je podle něj například navázat růst důchodů na celkový vývoj ekonomiky. Drábkův návrh přitom má šanci na úspěch. Premiér Petr Nečas (ODS) na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že ve hře je několik variant, zmrazení penzí je pouze jednou z nich.

Pavel Neset, ekonom Vysoké školy obchodní

„Obecně se dá říci, že pravicové vlády jdou cestami, kterými jde současná vláda, to znamená cestou zvyšování nepřímých daní a osekávání zejména sociálních transferů na výdajové stránce, v tom se pravicové vlády ve světě vesměs shodnou.“

ČSSD: Plán je podraz na seniory, Hašek chce hlasování o nedůvěře

Zmrazení penzí se nezamlouvá ani opozici. V rozhovoru pro Českou televizi to potvrdil stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. „Zmrazení důchodů je asociální, poškodí to nepochybně i poptávku, na druhé straně státnímu rozpočtu by to minimálně krátkodobě peníze ušetřilo,“ podotkl.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka zase vládu vyzval, aby dodržela sliby o pravidelné valorizaci důchodů. „Slibovali, že budou důchodcům kompenzovat negativní dopady reforem v oblasti zvýšení cen potravin a zdražení léků právě valorizací penzí,“ uvedl Sobotka s tím, že dnešní dohoda je „absolutní podraz na seniory“.

Nejkritičtěji se k plánům staví místopředseda ČSSD Michal Hašek, který na stranickém webu uvedl, že bude prosazovat vyvolání o nedůvěře vládě. „Vláda se stává doslova noční můrou naší země a po všech jejích korupčních a dalších skandálech si neumím představit závažnější důvody pro vyvolání hlasování o nedůvěře,“ uvedl Hašek při iDnes.cz. Podle něj by se tím měla ČSSD zabývat.

Opozice má výhrady ale nejen ke změnám ve valorizaci důchodů, ale také k plánům ekonomických ministrů na zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle Mládka to povede pouze k tomu, že lidé budou ve větší míře nakupovat za hranicemi.

Zmrazení penzí je nepřijatelné i pro odbory

Podobně jako opozice se k úsporám staví i odboráři. „Zmrazení důchodů je pro nás naprosto nepřijatelné,“ prohlásil Jaroslav Pejša, místopředseda Asociace samostatných odborů, druhé nejsilnější odborové centrály v zemi. Senioři mají podle něj inflaci vyšší než ostatní, protože se jim do toho promítají léky a jejich spotřební koš se skládá z potravin více než u ostatních. Politika vlády je podle něj jenom hledání škrtů a zvýšení DPH podtrhne koupěschopnost obyvatelstva.

Ekonomové: Navržená opatření jsou razantní, nicméně nezbytná

Jediný, kdo se tak staví k navrženým opatřením vesměs kladně, jsou ekonomové. I když připouštějí, že dopadnou hlavně na mladé rodiny a důchodce, považují je za nezbytná. „Nastíněný výčet opatření je směsí dobrých i horších nápadů, jak udržet vývoj veřejných financí pod kontrolou. Krok vlády chápu jako zahájení nevyhnutelné diskuze s tím, že ne všechna opatření se nutně realizují,“ podotkl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Analytik Patria Finance David Marek míní, že některé kroky jsou relativně jednoduché. Mezi ně patří návrat paušálů pro živnostníky na úroveň roku 2004. Jiné jsou složité a představují především politické rozhodnutí. Mezi takové zařadil zmrazení důchodů. „Nicméně právě v této oblasti začaly vznikat hluboké deficity, které se navíc budou dále rychle zvyšovat v souvislosti se stárnutím obyvatel,“ upozornil.