Změnu penzijního fondu stále umožňují „pseudopřevody“

Praha – Ačkoliv již termín na změnu penzijního fondu v úterý vypršel, možnost přestoupit stále existuje. Do konce února přestoupily do jiného penzijního fondu desetitisíce lidí, které zlákala vidina lepšího zhodnocení. Šanci ale podle zákona mají i ti, kteří to nestihli. Klíčem jsou takzvané „pseudopřevody“. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Vše podle deníku souvisí s penzijní reformou, neboť současné fondy mají do konce roku čas transformovat se v penzijní společnosti, které začnou fungovat příští rok. Do konce listopadu mohou nabírat už jen nové klienty. Podle HN se to ale týká i nových klientů se „zakonzervovanou“ smlouvou u jiného fondu, kam už neposílají měsíční úložky a pouze zhodnocují naspořené peníze. Právě v tom podle deníku spočívá prodloužení možnosti fond změnit.

Pokud si klient nejpozději do listopadu stihne zakonzervovat svou současnou smlouvu a poté i uzavřít novou u jiné pojišťovny, může na ni od ledna příštího roku své staré úspory převést. To vše při zachování garance alespoň nulového ročního zhodnocení a možnosti vybrat po 15 letech polovinu naspořené částky. Týká se to sice jen lidí, kteří si na penzi spoří nejméně tři roky, těch je ale prý kolem čtyř milionů.

Podle viceprezidenta Asociace penzijních fondů a šéfa ČSOB Penzijního fondu Stabilita Karla Svobody teď prodejci pojištění začínají tento způsob používat k přemlouvání klientů, aby fondy dál měnili. „Jde o takzvané pseudopřevody,“ konstatuje Svoboda. Náměstek ministra financí Radek Urban potvrdil, že jde o zákonný postup, ve kterém nevidí problém.