MF: Slučování úřadů připraví o místo 2 400 lidí

Praha - Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na sloučení nebo zrušení některých státních úřadů a začlenění státních fondů pod ministerstva by vedl ke zrušení více než 2 400 míst ve státní správě. Stát by tak mohl ušetřit až 2,4 miliardy korun, vyplývá to z analýzy ministerstva financí. V pondělí se ekonomičtí ministři shodli na zmrazení výdajů pro letošní rok tak, aby byl dodřzen plánovaný schodek 105 miliard korun.

Slučování úřadů je součástí rozsáhlých úsporných opatření, která počítají mimo jiné se zvýšením daně z přidané hodnoty, omezením růstu důchodů nebo zvýšením daní bohatým a omezením výdajových paušálů.

Celkově Kalouskův úřad navrhuje změnu u 23 úřadů, z toho 12 by mělo zaniknout. Návrhy počítají například se začleněním České obchodní inspekce pod Generální ředitelství cel a Státní energetické inspekce pod Energetický regulační úřad. Předpokládá dále snižování a slučování zastupitelských úřadů.

Navrhovaná opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč. V roce 2014 to bude již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.