Nečas s Cameronem svůj podpis k paktu nepřipojí

Londýn - O společném postupu před summitem Evropské unie spolu v Londýně jednali premiéři Petr Nečas a David Cameron. Oba politici odmítli připojit svůj podpis pod vznikající evropskou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti. Nový pakt o rozpočtové kázni v Bruselu nejspíš kromě Česka a Británie podepíše 25 šéfů států a vlád. Podle Nečase je ovšem důležitější než sporný pakt to, aby Evropská unie dokončila vnitřní trh a zvýšila svou konkurenceschopnost. Toto téma proto chce na dvoudenním summitu zdůraznit. Unie bude jednat mimo jiné také o kandidátském statusu pro Srbsko.

„My spolu komunikujeme poměrně pravidelně na evropských radách i telefonicky. On přesně ví, jaký je vývoj v této věci v ČR,“ řekl Nečas na adresu nového evropského fiskálního paktu. Že by Česku kvůli odmítnutí paktu hrozila izolace, se premiér neobává. „Já se vůbec necítím izolován a osamocen, je to jeden z mnoha desítek různých paktů a smluv,“ prohlásil s tím, že do roka a do dne už ani fiskální pakt nemusí platit.

Eva Hrnčířová, zahraniční zpravodajka ČT v Bruselu:

„Smlouva vstoupí v platnost i bez Česka a Velké Británie. České “ne„ sice na minulém summitu vzbudilo údiv, ale není komplikací. Chladný postoj Velké Británie k evropské integraci je obecně známý a nikoho nepřekvapuje. České “ne„ zde již také nikoho nezajímá, teď už je to pouze česká záležitost.“

Nečas: Důležitější než rozpočtový pakt je dokončení vnitřního trhu

Nečas s Cameronem nakonec především „ladili noty“ před summitem, na kterém chtějí pobídnout evropské instituce, aby začaly silně prosazovat práci na dokončení jednotného evropského trhu. V podobném duchu už Praha s Londýnem a dalšími zeměmi napsaly dopis. Z ekonomického střednědobého a dlouhodobého hlediska je dokončení vnitřního trhu podle českého premiéra klíčové pro evropskou integraci.

„Evropská integrace je založena především na jednotném trhu a až pak na jednotné měně,“ míní Nečas, podle kterého je zlepšení konkurenceschopnosti a dokončení jednotného trhu „jediným způsobem, jak zlepšit ekonomickou situaci v Evropské unii“. Nečas například podotkl, že až 80 procent hrubého domácího produktu EU vytvářejí služby, avšak jen 60 procent tohoto sektoru je plně liberalizováno. Právě to by ČR chtěla změnit.

Nečas si na návštěvě Londýna s Cameronem notoval výborně. „Petr je skvělý kolega a velmi dobrý přítel. Británie a ČR mají nesmírně silné vztahy,“ řekl na Nečasovu adresu po schůzce jeho britský protějšek

Summit zvolil nového unijního prezidenta

Ekonomické otázky a podpis paktu o rozpočtové kázni však nejsou jediným tématem dvoudenního summitu. Hned v úvodu šéfové států a vlád prodloužili mandát evropského prezidenta Hermana Van Rompuye. Unijním summitům bude předsedat až do listopadu 2014.

Rozhodovat se bude rovněž o kandidátském statusu pro Srbsko. Právě tato otázka by mohla summit, od něhož jinak diplomaté čekají poklidný průběh bez zásadních konfliktů, trochu zkomplikovat. Ministři zahraničí a evropských záležitostí sice v úterý doporučili, aby Bělehrad status kandidáta na členství v EU dostal, Rumunsko ale mělo silné výhrady kvůli ochraně valašské menšiny v Srbsku. Očekává se tak, že Bukurešť tuto otázku opět otevře.

Boris Tadić a José Manuel Barroso
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo