Čína zpomaluje růst, deficit dosáhne 1,5 procenta HDP

Peking - Podle čínského premiéra Wen Ťia-paa dosáhnou v letošním roce výdaje čínského rozpočtu částky 12,43 bilionu jüanů (37 bilionu korun). Deficit prý bude dosahovat 1,5 procenta hrubého domácího produktu oproti 1,1 procenta loni. Řekl to ve svém úvodním projevu desetidenní výroční schůze Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu).

„Snažíme se dosáhnout trvalého a robustního ekonomického rozvoje, udržovat cenovou stabilitu, chránit se před finančními riziky kontrolou půjček a finančních toků a prosazovat opatrnou a pružnou hospodářskou politiku,“ řekl Wen čínským poslancům ve výroční zprávě o stavu země.

Příjmy státního rozpočtu by měly podle zprávy ministerstva financí dosáhnout částky 11,36 bilionu jüanů. Inflační cíl zůstává stejný jako pro loňský rok, tedy čtyři procenta. Hospodářský růst země má letos dosáhnout 7,5 procenta, což je o půl procenta méně, než vláda v březnu 2011 předpovídala pro loňský rok.

Wen řekl, že s ohledem na problémy světové ekonomiky a v zájmu udržení hospodářského růstu by se v zemi měla zvýšit domácí spotřeba. Vláda uvolní více prostředků na financování sociálního zabezpečení a na platy středních a nižších příjmových skupin, rozšíří se i spotřebitelské kreditní programy. Venkovskému obyvatelstvu vláda zvýší dotace, zvýší se rovněž podpora pro studenty venkovských škol.

Přes proklamovanou fiskální zdrženlivost chce Čína letos zvýšit výdaje na udržování policejních a bezpečnostních složek o 11,5 procenta. Oznámilo to ve výročí zprávě pro parlament ministerstvo financí. Zatímco v roce 2011 bylo na činnost policie, státně bezpečnostních složek, ozbrojených milicí, soudů a věznic uvolněno 629,3 miliardy jüanů, letos to má být 701,8 miliardy. Už dříve bylo oznámeno, že se letos zvýší i armádní rozpočet o 11,2 procenta na 670,3 miliardy jüanů.

Čínská armáda
Zdroj: ČT24

Za důležitý úkol čínský premiér označil snížení zadluženosti místních samospráv, která dosahuje částky 10,7 bilionu jüanů. Vláda chce i letos prosazovat aktivní fiskální přístup, avšak analytici neočekávají vývoj podobný roku 2008, kdy režim do ekonomiky nasměroval čtyři biliony jüanů jako mohutný stimul rozvoje. Růst hrubého domácího produktu v roce 2011 dosahoval 9,2 procenta, v roce 2010 to bylo 10,4 procenta.