Miliardářům podle Forbesu kraluje Mexičan Helú, Kellner si pohoršil

New York/Praha – Aktuální vydání žebříčku nejbohatších lidí světa podle magazínu Forbes, alespoň co se týče horních pozic, nepřineslo žádné překvapení. Stejně jako minulý rok disponuje největším majetkem mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. První tři místa každoročního seznamu osob s majetkem nad 1 miliardu dolarů doplňuje zakladatel firmy Microsoft Bill Gates a investor Warren Buffett. Z českých podnikatelů dosáhl nejvýše šéf investiční společnost PPF Group Petr Kellner, oproti loňsku nicméně vypadl z elitní skupiny prvních 100 osob.

Hodnota Kellnerova majetku meziročně spadla o 1 miliardu dolarů. Důvodem je podle Forbesu finanční krize, která v Evropě zasáhla celé odvětví finančních služeb. „Rozhodně to neznamená, že by Petr Kellner vyloženě zchudl. Neměříme to, co mají lidé na účtu, ale hodnotu jejich podniků a ta šla ve financích dolů kvůli evropské krizi,“ uvedl redaktor českého vydání magazínu Jiří Nádoba. Forbes přisoudil Kellnerovi aktuální majetek 8,2 miliardy dolarů (zhruba 155,5 miliardy korun), což znamená 110. příčku. Kellner se tak posunul o deset míst.

Žebříčkově si pohoršil také druhý nejúspěšnější Čech -  Zdeněk Bakala. Kvůli poklesu akcií těžební společnosti NWR cena jeho majetku spadla pod dvě miliardy dolarů. Částka 1,9 miliardy dolarů mu přisuzuje 683. místo. Naopak příznivou bilanci Forbes paradoxně přisoudil odpůrci podobných žebříčků. Majitel společnosti Agrofert Holding Andrej Babiš se s 1,4 miliardy USD umístil na 913. příčce, tedy o 144 míst výše.

S věrohodností seznamu však někteří lidé polemizují. „U Andreje Babiše je zřejmé, že Forbes neumí počítat. Hodnota jeho majetku je kolem čtyř miliard dolarů. Forbes ho dlouhodobě podceňuje,“ uvedl ekonomický publicista Miroslav Motejlek. Podle něho navíc Forbes pozapomněl na spoluvlastníka Czech Coal Pavla Tykače. Požadavku minimálně 1 miliardy dolarů prý Tykač vyhovuje, jak dodal Motejlek.

Čtvrtým Čechem, který se letos probojoval do společnosti nejbohatších lidí planety, je Ivo Lukačovič. Majitel Seznamu ještě nemá majetek v hodnotě miliardy dolarů, ale pronikl do zvláštní kategorie lidí, které se vyplatí do budoucna sledovat, protože se jim daří a na miliardu se mohou brzy dostat. Lukačovičův majetek Forbes odhadl na půl miliardy dolarů.

Právě podnikatelům spojeným s technologiemi se loni dařilo nejvíc. Nebohatší člověk světa Carlos Slim Helú má podle časopisu jmění v hodnotě 69 miliard dolarů. Mexický podnikatel je v čele seznamu třetí rok po sobě, i když za poslední rok o pět miliard dolarů přišel. Gates si naopak o pět miliard polepšil a dotáhl se na 61 miliard USD. Buffett disponuje majetkem v hodnotě 44 miliard dolarů.

Carlos Slim Helú
Zdroj: ISIFA/EPA/Mario Guzmán

Spojené státy mají v žebříčku 425 miliardářů. Rusko se dostalo na druhé místo s 96 miliardáři a o jednoho předstihlo Čínu. Z jednotlivých měst je miliardářů nejvíce v Moskvě, kde jich žije 78, zatímco New York jich má 58 a Londýn 39. Časopis Forbes zveřejňuje jména lidí s majetkem nad miliardu dolarů už čtvrt století.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)