Jízdenky na vlak v supermarketu? Ode dneška

Praha - Prodejním kanálem budoucnosti je internet. Přesto hodně lidí stále preferuje něco trochu více hmatatelného. Student Agency proto spouští prodej jízdenek přes automaty.  Cestující si v nich budou moct koupit lístky na vnitrostátní i mezinárodní linky žlutých autobusů Student Agency, na vlaky železničního dopravce RegioJet a v budoucnu taky letenky. Platební automaty mají konkurovat těm, které už provozují České dráhy.

Jízdenky v supermarketu? Cestovní doklady na spoje IC RegioJet a Student Agency Express se ode dneška dají zakoupit i v síti žlutých automatů Pay+. Společnost bude síť automatů dále rozšiřovat a zanedlouho přidá i letenky. To vše za internetové ceny. Stroje mají časem plně nahradit běžné přepážky. Síť automatů je k dispozici zde: www.pay-plus.cz/mapa.

„Nemůžeme najednou otevřít stovky jiných poboček na nádražích, kde ještě neoperujeme, přesto chceme tyto cestující získat,“ uvedl Radim Jančura, majitel Student Agency. „Chceme automaty rozšířit všude tam, kde se pohybují naši zákaznici, ale zároveň se tam nevyplatí otevírat plnohodnotné pobočky“, dodal. Automatů na jízdenky má teď Student Agency padesát. Do konce roku plánuje jejich počty rozšířit na tisícovku. Budou i tam, kde jsou lidé zvyklí nakupovat, například v obchodních centrech. Pár podobných automatů mají i České dráhy. Od příštího roku začnou s jejich plošným nasazováním.  

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Automaty budou ve velkém instalovat i ČD

„V letech 2013-15 chceme instalovat na nádraží zhruba 340 automatů na výdej jízdenek. Tyto automaty plánujeme umístit do 80 železničních stanic po celé ČR,“ informoval Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah. 

Inspiraci hledali tuzemští dopravci v zahraničí. Podobné jízdenkové automaty jsou běžné například v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii nebo Francii. Mají úspěch. Cestujícím šetří čas a dopravcům náklady na personál a provoz prodejních míst. „Určitě počítáme s nasazením automatů, a to tam, kde nebudeme jízdenky prodávat v osobním kontaktu se zákazníkem,“ uvedl také Leoš Novotný, ředitel Leo Express.

V budoucnu by tak jízdenkové automaty mohly vystřídat stovky kamenných poboček. Jen České dráhy hodlají v příštích třech letech zrušit 420 pracovních míst.