Každý třetí Čech má půjčku

Praha - Češi si v loňském roce půjčili u bank i nebankovních institucí přes 293 miliard korun. Celkem už dluží bilion a tři sta miliard. Peníze ve většině případů využili na bydlení a další dlouhodobé investice. Krátkodobých půjček naopak ubylo. Půjček po splatnosti je v Česku za 40 miliard korun.

Lidí, kteří si vloni vzali dlouhodobý úvěr, proti předchozímu roku mírně ubylo. Roste ale částka, kterou si lidé půjčují. Jen loni činila průměrná půjčka na hypotéku 1 700 000 korun, což je o devět procent více než rok předtím. Celkem tak Češi dluží na hypotékách nebo na úvěrech ke stavebnímu spoření 922 miliard korun. Naopak krátkodobé úvěry, jako jsou leasingy nebo spotřebitelské půjčky, Češi vloni omezili a snažili se jich spíše zbavovat. 

„Je vidět opatrnost v rámci ekonomické krize, lidé se zřejmě více obávají a mladší věkové skupiny začaly své stávající úvěry spíše splácet,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení LLCB. Právě u krátkodobých úvěrů ale podle Czech Credit Bureau hrozí nejvyšší riziko nesplácení. Většina Čechů se přitom podle průzkumů v případě problémů vyhýbá otevřené komunikaci s věřitelem nebo společností vymáhající dluhy a tím si způsobuje jen další potíže. „Často si to lidé neuvědomují, byť se nám to zdá neuvěřitelné, ale mnohdy si myslí, že to zvládnou sami,“ řekl Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel KRUK International.

Po splatnosti jsou dluhy Čechů zhruba za 40 miliard korun. Půjčku má přitom v Česku přibližně každý třetí člověk.