Poslanci zvýšili výdaje Pozemkového fondu, diskutovali i o poště

Praha – Poslanci dnes rozhodli o navýšení výdajů Pozemkového fondu. Oproti vládnímu návrhu mají vzrůst o 40 milionů na 2,171 miliardy korun. Příjmy mají činit 1,765 miliardy korun. Navýšení má pomoci pokrýt provozní náklady fondu, který se má koncem roku sloučit s pozemkovými úřady. Krom toho na dnešním jednání poslanci poslali do třetího čtení také návrh takzvaného živnostenského zákona, který má snížit administrativní zátěž podnikatelům, a zákon o poštovních službách.

Navýšení sumy na výdaje doporučil sněmovně její zemědělský výbor. Podle jeho člena Františka Dědiče (ODS) mají peníze posloužit na zajištění provozu hlavních odvodňovacích zařízení, jejichž správa byla na fond převedena ze Zemědělské vodohospodářské správy. 

Ministerstvo zemědělství původně vládě navrhovalo, aby výdaje fondu letos meziročně vzrostly o 70 milionů korun. Vedení fondu požadovalo zvýšení rozpočtu o 100 milionů korun, po kritice ze strany ministerstva ale svůj požadavek o 30 milionů snížilo. V porovnání s loňským rozpočtem budou jeho výdaje nižší o 163 milionů korun.

Bouřlivá debata se strhla kolem poštovního zákona

Nejvíce se dnes ve sněmovně diskutovalo o zavedení tzv. univerzální služby, tj. základních poštovních služeb, po celé České republice za přiměřenou cenu. Ještě pět let po liberalizaci poštovního trhu by měla tyto služby poskytovat Česká pošta. Na případných ztrátách pošty by se ale měli podílet i další subjekty zastoupené na českém trhu podle toho, jak velký mají tržní podíl.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)