Na výměnu papírových padesátikorun zbývají dva týdny

Praha - Posledních čtrnáct dní zbývá na výměnu papírových padesátikorun. Od dubna už je peněžní domy brát nebudou. S neplatnými bankovkami se pak bude možné obrátit jen na Českou národní banku.

Papírové padesátikoruny už loňského března neplatí, a přesto jich Češi mají doma ještě za šest set milionů korun. Za takovou částku by se daly postavit například více než dva kilometry dálnice. V komerčních bankách se dají vyměnit už jen do konce března. Bankéři berou i ty částečně poškozené. Pak už to půjde jen v centrální bance. Jenže řada Čechů si je ani vyměnit nechce. Stejně jako předchozí vyřazené bankovky se tak ani padesátikoruny do centrální banky nevrátí zdaleka všechny.

Nynější padesátikorunové bankovky se používají od roku 1993. Už pět let se však nevyrábí a v oběhu je postupně nahrazují mince. Od roku 1919, kdy byla vydaná první padesátikoruna, měla tato bankovka 13 podob. Její podobu ve 30. letech navrhl Alfons Mucha, po něm třeba Max Švabinský.

Nová bimetalová padesátikoruna navíc byla po svém zavedení oceněna odborníky jako jedna z nejhezčích mincí na světě. Ze začátku ji však doprovázely problémy, když zlaté středy vypadávaly nebo když ještě dnes ji nepřijímají některé automaty.

Reportáž Romana Gazdíky a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)