Malá knihkupectví ohrožuje DPH i konkurence internetu

Praha – Zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty decimuje především menší knihkupectví. Podle Marcely Turečkové ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů zažívají knihkupectví v okresních městech oproti loňsku propad prodeje o 10 až 20 procent. A další strašák je na obzoru – v budoucnu by mohl situaci knihkupců dále zhoršit rozmach elektronických knih.

„V tuto chvíli oni (malí knihkupci) nemohou konkurovat velkým knihkupeckým řetězcům nebo je to pro ně složitější,“ upozornila Turečková v rozhovoru pro ČT24. Hlavně malým knihkupectvím podle ní ztížilo situaci několikeré zvýšení DPH na knihy, ke kterému došlo v posledních letech. Do roku 2008 činila DPH na knihy 5 procent, poté se zvýšila na 9 procent, od roku 2010 znovu vzrostla na 10 procent. Naposledy se pak zvyšovala od letošního ledna na 14 procent a další růst nižší sazby daně, do které knihy spadají, se očekává v příštím roce.

Život malým knihkupcům podle Turečkové nicméně komplikuje také konkurence velkých řetězců a v neposlední řadě prodej papírových knih přes internet. „Prodeje v internetových knihkupectvích rostou, ale prodej v malých kamenných knihkupectvích na okresních městech, tam dochází k propadům o 10, někdy i 20 procent oproti loňsku,“ podotkla Turečková. Ročně se v Česku vytiskne asi 18 tisíc titulů. Ze všech prodaných knih tvoří internetový prodej zhruba deset procent a neustále roste. Velcí internetoví hráči totiž sázejí mimo jiné na nejrůznější slevy, které si malí knihkupci nemohou dovolit.

Turečková zároveň uvedla, že alespoň prozatím knihkupce ještě neohrožuje vzrůstající obliba elektronických knížek. Trh s e-knihami je totiž v Česku zatím v plenkách. To by se ale v budoucnu mohlo změnit. „My jsme tady vždycky určitou dobu zpátky za zahraničím. Vždycky se říká, že to, co je v tuto chvíli v Americe, u nás bude za dalších 5, 6 let,“ dodala.

Svaz knihkupců a nakladatelů očekává pro letošní rok v důsledku zvýšení DPH až třicetiprocentní propad prodeje knih. Na přesná čísla je podle Turečkové zatím brzy, na počátku roku se totiž do prodeje promítají například prodeje nových zákonů, které pořizují úřady a některé instituce, což statistiky významně zkresluje.

Rozhovor s Marcelou Turečkovou (zdroj: ČT24)