Senioři svolali na květen demonstraci proti škrtům

Praha - Rada seniorů nesouhlasí s vládními škrty a jejich dopady na důchodce. Na druhou polovinu května proto svolává do Prahy demonstraci. Konat by se měla na Palachově náměstí, poté by se její účastníci měli vydat k sídlu vlády. Senioři chystají i další protesty. Na dnešní demonstraci proti zdravotnické reformě to uvedl šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

„Senioři odvedli své, penze si předplatili, mají nárok na klid a důstojné stárnutí,“ uvedl Pernes. Seniorské organizace odmítají plánované zmrazení penzí či zpomalení jejich růstu. Podle nich by se tak životní úroveň důchodců v Česku dále snižovala.  

Pernes již dříve uvedl, že českým seniorům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu a mají o třetinu menší penze, než je evropský průměr.

Zdeněk Pernes, šéf Rady seniorů ČR:

„Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v Řecku je to 1 600 eur.“

Připravované škrty označil počátkem března za neslýchané i předseda svazu důchodců Oldřich Pospíšil. Podle Jaroslava Ulmy z asociace důchodců odborářů je taková politika vůči penzistům likvidační.  

Nižší důchod, dražší elektřina a vyšší DPH

Cílem kabinetu je nezvyšovat zadlužení země a udržet plánované snižování schodků rozpočtu. Dosáhnout toho chce vedle zmrazení či menší valorizace penzí také zvýšením daně z přidané hodnoty nebo zdvojnásobením sazby daně za elektřinu. Vládní škrty kritizují opoziční sociální demokraté, ohrožují podle nich sociální jistoty seniorů. ČSSD požaduje také odklad důchodové reformy.