Firmy se snaží ušetřit a přechází na bionaftu

Praha – Firmy stále hledají možnosti, jak uspořit. Kvůli drahým pohonným hmotám nyní uvažuje řada dopravců a zemědělců o přechodu na bionaftu, protože je levnější až o čtyři koruny na litr. Menším firmám ušetří ročně statisíce, velkým společnostem i miliony korun.

Výroba stoprocentně ekologické bionafty je sice dražší než výroba běžné nafty, za ekologičtější palivo se ale neplatí spotřební daň. V průměru tak bionafta vyjde levněji zhruba o čtyři koruny na litr. Zájem o ni stále roste – každý rok zhruba o třicet procent.

Například pražský autodopravce, který provozuje čtyři nákladní auta, z nichž každé najede 350 až 500 kilometrů denně, ušetří používáním bionafty až 30 tisíc korun měsíčně.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Kvůli úsporám přešel na bionaftu i dopravní podnik v Teplicích. Padesát pět autobusů tam jezdí na ekologické palivo už rok. Společnost tímto způsobem ušetřila už zhruba 5 milionů korun. Účastní se i programu, který zkoumá vliv bionafty na provoz a stav motoru. Výsledky podle zástupců DP hovoří o tom, že opotřebení motoru je naprosto stejné jako při použití minerální nafty.

Bionafta se ale nehodí pro všechny. Pokud vozidla často stojí, může se kazit. O něco vyšší je i spotřeba a nepatrně nižší je výkon motoru. U aut jezdících na stoprocentní bionaftu se musí navíc častěji měnit filtry i olej.

Stoprocentní bionaftu ale na benzinkách řidiči nenajdou. Přecházet na ni proto chtějí zatím jen firmy, které mají vlastní čerpací stanici.