Šťastný chce zavést speciální daň na alkohol a cigarety

Praha - Poslanec Boris Šťastný (ODS) chce zavést speciální daň na cigarety a alkohol. Z každé krabičky cigaret a z každé lahve alkoholu by se měla nově platit koruna navíc. Díky tomu by se mohly ročně vybrat až tři miliardy. Návrh podle Práva podporuje i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Peníze by pak směřovaly hlavně do zdravotních pojišťoven. Díky tomu by se zalepila mezera po vyčerpání jejich rezerv.

„Ministerstvo zdravotnictví má do června vypracovat příslušný legislativní návrh. Možnosti jsou dvě. Buď část peněz vybraných ze spotřební daně na tabákové výrobky přesunout změnou zákona o rozpočtovém určení daní ze státního rozpočtu přímo do zdravotního pojištění, nebo pro tento účel vytvořit zcela novou specifickou daň,“ řekl v pátek Právu Šťastný.

Zdravotní pojišťovny již vyčerpaly finanční rezervy z minulých let

„Letos se očekává, že bude chybět tři až pět miliard korun na zdravotní péči,“ sdělil Právu náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Novou daní by se mohly potřebné tři miliardy získat.

Předseda zdravotnického výboru Boris Šťastný
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Nemocnice by podle memoranda, které loni uzavřel Heger s lékařskými odbory, měly zvýšit platy zdravotníkům o deset procent. Ministr zdravotnictví teď garantuje zvýšení jen o 6,25 procenta a mnohé nemocnice svým zaměstnancům nepřidaly nic, protože od zdravotních pojišťoven nedostaly peníze. Pokud by nemocnice musely zvýšit platy, deficit zdravotního pojištění by se ještě prohloubil.

Podle Šťastného kuřáci protestovat nebudou

Asociace malých nemocnic požádala vládu a parlament, aby se změnami ve zdravotnictví aktivně zabývaly. Šťastného iniciativa proto představuje potřebné východisko z krizové situace. Poslanec navíc tvrdí, že kuřáci ani milovníci alkoholu nebudou proti dalšímu zdanění příliš protestovat.

Speciální daň na alkohol a cigarety existuje například ve Spojených státech, kde ji mají nejen jednotlivé státy, ale i některá města. „Občané to tam považují za spravedlivé vůči těm, kteří si kouřením či alkoholem poškozují své zdraví. A i u nás by kuřáci i konzumenti alkoholu mohli uvítat, že část peněz ze zdanění těchto výrobků se nerozplyne ve státním rozpočtu, ale půjde přímo na zdravotnictví,“ uvedl Šťastný.